• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Σαμαράς- Βενιζέλος: υπεράσπιση κόκκινης γραμμής

Η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση δικής της πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπό τη σκιά των πιέσεων της τρόικας, συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη δίωρη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει εξίσου σκληρά στους εκπροσώπους των πιστωτών, δείχνοντας ότι προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί.

Το μήνυμα των δυο αρχηγών είναι σαφές και ξεκάθαρο προς την τρόικα: υπάρχει και η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα προέχει και η πολιτική σταθερότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η στάση της Αθήνας εκδηλωνόταν την ώρα που από το ΔΝΤ έφθανε το σήμα ότι πρέπει ο ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει από το 13 στο 23%, διότι το μέτρο απέτυχε.

Η επιλογή για σύγκρουση της δικομματικής κυβέρνησης συνιστά μια πολιτική απόφαση με ξεχωριστή σημασία, διότι δείχνει ότι οι δυο εταίροι που εκ των συνθηκών πιέζονται από την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.

Η απόφαση να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς την έγκριση της τρόικας,θα είναι ουσιαστικά η πρώτη επιθετική ενέργεια έναντι των πιστωτών από το 2010, αν και βέβαια είχε προηθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί στην πορεία να…”διορθωθεί”.

Το βασικό για την ελληνική πλευρά είναι να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στις κατηγορίες των δανειοληπτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν και ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στη σύσκεψη κατά την οποία παρέστησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας, οι κκ. Ι. Στουρνάρας και Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και έδειξε να μην τον ενδιαφέρει, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, η άποψη της τρόικας.

Στη συζήτηση ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην άποψη που εξέφρασε και νωρίτερα κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, και η οποία είναι η βασική θέση του ΠαΣοΚ, δηλ,  ότι πρέπει να προστατευτεί από τους πλειστηριασμούς το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό, αυτοί που προσπαθούν να επιβιώσουν. Η προστασία όμως αυτή δεν μπορεί να επεκταθεί και στους επιτήδειους που κρύβονται πίσω από το νομικό πλαίσιο και δεν   εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο την πολιτική γραμμή των δυο αρχηγών, το σχέδιο ρύθμισης που εξετάζεται προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή επιπλέον εισοδήματα.

Επίσης υπάρχουν σκέψεις να προβλέπεται έως και τριετής προστασία, αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι το πλαίσιο θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο και αυτό διότι θα βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.

Στη σύσκεψη επίσης εξετάστηκε και το άλλο κρίσιμο ζήτημα αυτό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για το οποίο κλήθηκε στο Μαξίμου και ο κ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα δεν φαίνεται να κάνει πίσω και συνεχίζει να υποστηρίζει την θέση για διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της  επιχείρησης για 18 μήνες και αμέσως να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.

Σχετικά με το άλλο φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης, αυτό των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες η τρόικα ζητά απελευθέρωση, η ελληνική πλευρά είναι αρνητική και το μόνο που δέχεται να συζητήσει είναι να αλλάξει το καθεστώς με την υπογραφή του υπουργού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την πλευρά Σάφα σε καλό κλίμα, για την παραλαβή των υποβρυχίων και για τη λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς εξήγησε, επιπλέον, ότι εξετάζονται οι απαγορεύσεις της ΕΕ π.χ για να δέχονται πλοία τρίτων χωρών στον Σκαραμαγκά ή και ένα παλαιότερο σενάριο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας στην αμυντική βιομηχανία.