• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Σαμαράς: η οικονομία ανακάμπτει

Ο κ. Σαμαράς στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η ελληνική κυβέρνηση χθες το βράδυ στους 28 υπουργούς Οικονομικών (Ecofin) και σε άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, στο Μουσείο της Ακρόπολης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Mεταξύ άλλων τόνισε ότι καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη μεσαία τάξη ενώ στη δημοκρατία η κοινωνία στηρίζεται στην ισορροπία φιλοδοξιών και υποχρεώσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπέφερε πολλά αλλά η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. «Τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καλύτερη και πιο δυνατή».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αποτύπωσε στιγμές της αρχαίας ελληνικής αλλά και νεότερης ιστορίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα Μάρμαρα του Ακρόπολης, ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ ανέφερε επίσης ότιαπό την Αθήνα, άρχισε η Δημοκρατία. «Είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν η δημοκρατική νομιμότητα και οι δημοκρατικές παραδόσεις Άλλωστε, η «δημοκρατία» είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σύστημα. Αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί προϋπόθεση της Ελευθερίας – τόσο της εθνικής όσο και της πολιτικής – καθώς και προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μόνο που η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της…
Αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση… Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη· και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη! Όπως μας δίδαξε επανειλημμένα η Ιστορία, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση…»

Οσον αφορά στο σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι πια μακρινό όνειρο. Έχει ήδη χτίσει τη δική της κληρονομιά και έχει δημιουργήσει τη δική της δυναμική. Η Ευρώπη είναι πλέον πιο ενωμένη από ποτέ, πιο σταθερή από ποτέ, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους λαούς της και κερδίζοντας το σεβασμό όλων των άλλων για τα ιδανικά που εκπροσωπεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρώπη είναι μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Ηθικά αποδεκτή, ώστε να αυξάνεται η επιρροή της· αλλά και αρκετά ισχυρή, ώστε να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντά της και να ακούγεται η φωνή της. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα να επιλύσουμε.»

Οσον αφορά στην ελληνική κρίση ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία γιαν α αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, μετατρέψαμε μια περίοδο δοκιμασίας για την Ένωσή μας σε ευκαιρία για να επανορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να διορθώσουμε τις ατέλειες των θεσμικών μας οργάνων. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι. Αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς. Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας· είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο· είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών. Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε «τείχη προστατευτισμού». Διότι η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας.»

 

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των δόσεων

 

Με θερμά λόγια αλλά και πίεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων συνόδευσαν την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων 8,3 δισ. ευρώ οι κορυφαίοι παράγοντες του άτυπου Eurogroup το οποίο συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη συνιστά η διαβεβαίωση που περιλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έχει καλυφθεί για τους επόμενους 12 μήνες.
Η αναφορά αυτή στο επίσημο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δισ. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα προσφέρει στους ευρωπαίους εταίρους το περιθώριο να συζητήσουν με άνεση χρόνου με την Ελλάδα το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους από τον Ιούνιο και μετά..
«Είμαστε ευχαριστημένοι με την τέταρτη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων, που θα τονώσουν την αγορά εργασίας, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η δόση των 8,3 δισ. ευρώ θα σπάσει σε τρία τμήματα: τα 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εκταμιευθούν ως το τέλος Απριλίου και μαζί και με τις δόσεις του ΔΝΤ να επιτρέψουν  στην Ελλάδα την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Μαΐου. Τα υπόλοιπα χρήματα θα έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όμως θα υπάρχουν 6 προαπαιτούμενα για κάθε δόση του 1 δισ. ευρώ!