• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Στουρνάρας: αισιοδοξία

Κατά την επίσκεψη του στη Φραγκφούρτη ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας  στις συναντήσεις που είχε  με εκπροσώπους τους επιχειρηματικού κόσμου μέλη της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft, και  τραπεζίτες, τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Γένς Βάιντμαν και μέλη του ΔΣ της Deutsche Bundesbank. , τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούνκερ Φίτσεν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της  παρουσίασε τα αποτελέσματα της προσπάθειας σταθεροποίησης που καταβάλει η ελληνική οικονομία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και προσκάλεσε τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκθέτοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας στους διάφορους τομείς της οικονομίας.

«Ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δυναμικό της γερμανικής οικονομίας», τόνισε ο έλληνας υπουργός, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Γερμανία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς εστιάστηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες, στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα εάν η πολιτική κατάσταση εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, ήταν να ανέλθει το 2013 στο 0,4% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε όμως “πως, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι ακόμη και αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα πλησιάσει το 1% του ΑΕΠ“.
Με αυτό το δεδομένο και τις προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας εντός του έτους η κυβέρνηση πιστεύει ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προυπολογισμό του 2014, δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο προυπολογισμός όπως πίεζε το φθινόπωρο η τρόικα και σε κάθε περίπτωση αν απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα εξεταστούν το β΄εξάμηνο του έτους και θα αφορούν αποκλειστικά στοχευμένες περικοπές δαπανών“.
Ο κ. Στουρνάρας μετά τις επαφές που είχε με τους τραπεζίτες, μιλώντας σε 100 επιχειρηματίες μέλη της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.Σημείωσε πως  η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013 μπορεί να είναι ακόμα και μικρότερη του αναμενόμενου 4% λόγω της θεματικής πορείας της τουριστικής κίνησης, γεγονός που ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών για καλύτερες μέρες το 2014..

                                                                                                             ****
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας αναμένεται να ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του προυπολογισμού του 2013 από μέρα σε μέρα.
Στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών πέρα από το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 650 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου, κατά το 2013
·      Το Δημόσιο μάζεψε 249 εκ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι οχλήσεις υπενθύμισης, μέσω e-mail και τηλεφώνου, προς τους οφειλέτες, που είχαν ξεχάσει τα χρέη τους προς το Δημόσιο, απέδωσαν καρπούς.
·      Ξεπέρασαν τις 8.500 οι μηνυτήριες αναφορές που υπέβαλαν το 2013 οι εφορίες και το ΣΔΟΕ σε περιπτώσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής ενώ  3.605 υποθέσεις παραπέμφθηκαν και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.
·      Παράλληλα βελτιώνεται η υποστήριξη των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Στόχος να αποκτήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που θα καλύπτουν το διοικητικό κενό που έχουν αφήσει πίσω τους οι καταργηθείσες εφορίες στις απομονωμένες περιοχές.
 (πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, in.gr)