• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Στο Παρίσι το επόμενο ραντεβού με την τρόικα

Στο Παρίσι, στις 3 , 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, τελικά, ο επόμενος έλεγχος σχετικά με την πορεία των προαπαιτουμένων από την τρόικα.

Στην γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν τις παραπάνω ημερομηνίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,  κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός  Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχουν συναντήσεις με την τρόικα,  προκειμένου να κλείσουν οι γενικές γραμμές ελέγχου.

Η συμφωνία με την τρόικα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από το γραφείο του πρωθυπουργού έπειτα από εντατικές μυστικές διαβουλεύσεις περίπου τριών εβδομάδων με τους εταίρους. Η κυβέρνηση ξεκίνησε σταδιακά την
επιχείρηση απεγκλωβισμού, εφαρμόζοντας τον Ιούλιο ένα νέο μοντέλο ελέγχου λίγων ημερών, ενώ και ο κ. Σαμαράς απέφυγε να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας όχι για να δώσει μήνυμα αποστασιωποίησης από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα αλλά ότι και οι υπουργοί δεσμεύουν στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους την κυβέρνηση.

Το Παρίσι επελέγη ως ουδέτερο έδαφος.  Δεν είναι ούτε οι Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν), ούτε η Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) ούτε η Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ). Η πρωτεύουσα μιας φιλικής προς την Ελλάδα χώρας, που στις δικές της αναλογίες αντιμετωπίζει ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά ανήκει και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, καθιστά ακόμα πιο έντονο τον συμβολισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει σε όλους ότι αλλάζει σελίδα και βγαίνει αργά και σταθερά από την κρίση. Οι μακρόσυρτες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα και η δραματοποίηση των ελέγχων με επισκέψεις από υπουργείο σε υπουργείο, επιβάρυναν την κουρασμένη κοινή γνώμη και αφαιρούσαν την πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση.