• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για μετανάστες

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, που σταδιακά θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργησή τους, κατέληξαν Τουρκία και Κομισιόν, με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκ μέρους της Αγκυρας της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες που ακολούθησε τη συνάντησή του με τους αρμόδιους επιτρόπους Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» και δήλωσε ότι σε περίπου τρία χρόνια οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς να απαιτείται η χορήγηση βίζας.

Από την πλευρά της, η κυρία Μάλστρομ χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επαναπροώθηση και την κατάργηση των θεωρήσεων.

Όπως είπε, η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.