• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Γ. Στουρνάρα: «Μακάρι να πάμε στο ομόλογο των 50 ετών”

Μια σειρά θέματα της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής σχολίασε σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάουο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μεταξύ αυτών ήταν το ομόλογο των 50 ετών, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η φορολογία ακινήτων και επιχειρήσεων.

 

 

Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος των καταθέσεων

«Μακάρι να πάμε στο ομόλογο των 50 ετών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα κουρέματος των καταθέσεων. Η τρόικα θα φύγει όταν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των τεκμηρίων:«Σαφώς τα τεκμήρια που υπάρχουν για να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που υπήρχε είναι άδικα. Γι’ αυτό και θα καταργήσουμε τα τεκμήρια και από του χρόνου θα έχουμε περιουσιολόγιο».

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του φορολογικού συντελεστή λέγοντας ότι το 26% είναι το χαμηλότερο στον κόσμο: «Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να μειώσουμε κι άλλο το φορολογικό συντελεστή. Εκεί θέλουμε να πάμε, στο flat rate, αλλά δεν μπορούμε. Το 26% είναι εκ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Καθυστέρηση στη λίστα Λαγκάρντ

«Όντως υπάρχει καθυστέρηση» στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτωντας παράλληλα ότι είναι ο υπουργός που έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει ξανά στην Ελλάδα. Εξηγώντας γιατί υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε ότι υπάρχουν άτομα στη λίστα που έχουν 150 λογαριασμούς. «Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα. Αν το κάνουμε αυτό θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ», είπε.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Στουρνάρας, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών, θα περάσει διάταξη στη βουλή για να υπάρξει μερικός έλεγχος , «ένα φύλλο ελέγχου για τα πρώτα ευρήματα και να μην περιμένουμε να μην ελεγχθούν. Αν δούμε ότι το δηλωθέν του εισόδημα στην Ελλάδα υπολείπεται έστω και δύο λογαριασμών, τότε θα καλείται να πληρώσει.  Όντως υπάρχει καθυστέρηση. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ελεγχθούν και δεν θα πληρώσουν».

Για το κατοχικό δάνειο

Την εκτίμηση ότι δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να διεκδικήσουμε το γερμανικό κατοχικό δάνειο εξέφρασε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι ίσως η καταλληλότερη , αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μια κι έξω το πρόβλημα του χρέους. Δεν έχει έρθει ακόμα η καταλληλότερη στιγμή.Θέλει προσεκτικό χειρισμό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε την εισήγηση του νομικού συμβουλίου του κράτους να δούμε ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος, για να δει η κυβέρνηση τι θα κάνει».

Έρχεται ρύθμιση για τους συμψηφισμούς

Όπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου:  «Θα υπάρξει ρύθμιση.Το γενικό λογιστήριο το μελετά και μάλιστα όχι μόνο μέσα στην κυβέρνηση αλλά και σε φορείς της γενικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

 

Για τις αυτοκτονίες

Στην παραδοχή ότι οι αυτοκτονίες είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος στην κρίση που υπάρχει προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες, και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης». Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε ότι η χώρα έχει βγει από τις επικίνδυνες ζώνες:
«Έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης: «Ανά τρίμηνο πάμε σε θετικό ρυθμό ανάλογα με το πώς γίνεται η διόρθωση».
Όλα δείχνουν βελτίωση σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού και «είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που έχουμε αποτέλεσμα καλύτερο από τους στόχους».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει νέο δάνειο και άρα νέο μνημόνιο, απάντησε ότι νέο δάνειο δεν σημαίνει απαραίτητα και νέο μνημόνιο. «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μια χρονική υστέρηση από τη στιγμή που θα βελτιωθούν ο αριθμοί μέχρι να το αισθανθούν οι πολίτες στην τσέπη τους».

(πηγή STAR, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)