• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Συστάσεις από το Eurogroup

Το Eurogroup εξέτασε τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών χωρίς να βρει -όπως ανακοινώθηκε- κάποια «σοβαρή περίπτωση» μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εντούτοις, το Συμβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και τη Μάλτα και της Φινλανδία.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών αυτών περιέχουν «κινδύνους» και ζήτησε τη λήψη των κατάλληλων πρόσθετων μέτρων προκειμένου αποφευχθούν, ενώ το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή τους.

Οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν εκτίμησαν ότι η Ευρωζώνη αρχίζει να βγαίνει από την κρίση και η ανάκαμψη γίνεται όλο και πιο εμφανής, ενώ το χρέος της σταθεροποιείται στο 90% του ΑΕΠ και είναι μικρότερο από της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

«Χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», είπαν, τονίζοντας επανειλημμένως την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών στην περιοχή προκειμένου, όπως είπαν, να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της.

«Σταδιακά οι μακροοικονομικές ανισορροπίες διορθώνονται» είπε ο Όλι Ρεν, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί, παραδέχτηκε όμως ότι η ανεργία «παραμένει δυστυχώς υψηλή» και σε κάποιες χώρες «σε ανεπίτρεπτα επίπεδα».

Όσο αφορά στην Ελλάδα η  στάση των Βρυξελλών  δεν έχει αλλάξει και περιγράφεται , όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στο δίπτυχο:  τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Αθήνας και σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει «σπουδαία πρόοδος», τόσο από δημοσιονομικής απόψεως όσο και από πλευράς μεταρρυθμίσεων, τόνισε όμως ότι απομένουν «σημαντικά εκκρεμή ζητήματα» για να συζητηθούν με το κλιμάκιο της τρόικας, όταν αυτό επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.