• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Σόιμπλε, όχι σε νέο κούρεμα

Στην αποσαφήνιση ότι ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνει και νέο «κούρεμα» του χρέους προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο CNBC.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «κούρεμα» αντίστοιχο με αυτό που οδήγησε σε απώλειες 53,5% τους ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπάρξει ξανά.

Μιλώντας λίγο πριν από τη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Σίδνεϊ, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και στις προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε πως η όποια πρόσθετη, περιορισμένη, στηριξη προς τη χώρα δεν θα περιλαμβάνει ένα κούρεμα.

«Εάν η Ελλάδα χρειασθεί περαιτέρω, περιορισμένη, οικονομική βοήθεια στα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας , τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τότε» σημείωσε προσθέτοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κούρεμα του επίσημου τομέα αντίστοιχο με το PSI:

«Με τον ίδιο τρόπο που είχαμε ένα κούρεμα 53,5% στο χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπάρξει ξανά ένα τέτοιο κούρεμα. Τότε είχαμε πει ότι είναι μια μοναδική περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί.»

«Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και συνολικά η ευρωζώνη έχει πλέον επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης, μέτρια αύξηση ομολογουμένως, αλλά αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι χώρες να συνεχίσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία επικρίνεται για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Η Γερμανία είχε από το 2007 πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών άνω του 6% του ΑΕΠ της, που σημαίνει ότι οι εξαγωγές της είναι πολύ περισσότερες από ό,τι οι εισαγωγές της από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι η έκφραση της οικονομικής μας απόδοσης» εξήγησε στο CNBC.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά ξεκαθάρισε πως όλοι πρέπει πρώτα από όλα να κάνουν τη δική τους δουλειά.

Προειδοποίησε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική ως εργαλείο για να κερδίσουμε κάποιο χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η επίλυση των προβλημάτων» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

(ΠΗΓΉ:in.gr)