• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Τα κενά στις συναντήσεις με τρόικα

«Δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας, αλλά δεν καταλήξαμε» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την υπουργική συνάντηση με την τρόικα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης, δεν θα κλείσει η συμφωνία μέχρι την Τρίτη, οπότε φεύγει η τρόικα, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν και αύριο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Στη συνάντηση με την τρόικα μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες – οφειλέτες δεκάδων εκατομμυρίων, όπως σχολίασε ο ίδιος παράγοντας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν ενώ οι νέες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν την εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, δεν καταγράφηκε διάθεση διαφωνίας, αλλά όμως η συζήτηση με την τρόικα δεν έφτασε σε αναλυτικά στοιχεία της ρύθμισης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «εφόσον δεν έχουν κλείσει παρεμφερή θέματα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει μόνο αυτό το θέμα».

Σχετικά με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην λήψη οριστικής απόφασης ο παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση με επείγουσα διαδικασία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες είναι το θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος και είναι το μεγάλο θέμα προς συζήτηση από την τρόικα που θέλει όσο το δυνατόν λεπτομερή εκτίμηση.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποχωρώντας μετά τη συνάντηση είπε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Η τριμερής ολοκληρώνει τις επαφές της στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης και αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης ενώ αναμένεται να επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

O υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαδρούβελης θα αναχωρήσει αν χρειαστεί ακόμη και το Σάββατο για την Ουάσιγκτον και την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 -12 Οκτωβρίου. Μαζί με τον υπουργό θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, αλλά και στενοί του συνεργάτες.

Στη συνέχεια η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogrοup της 13ης Οκτωβρίου.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακό στην Ουάσιγκτον προγραμματίζεται συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αν όλα πάνε καλά, το ραντεβού θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και θα έχει ως βασικό θέμα το χρέος.

Η συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα καθώς το «παρών» στις εργασίες της συνόδου θα δώσει και ο γερμανός επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ, το αντίπαλον δέος της κυρίας Λαγκάρντ στο θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς απορρίπτει μια δραστική παρέμβαση για τη μείωσή του.

(INFO: in.gr)