• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Την Κυριακή συνάντηση τρόικας – Στουρνάρα

Για την Κυριακή το πρωί ανανεώθηκε το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, μετά τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα έως την Τετάρτη.

Στόχος είναι να κλείσουν εσπευσμένα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα, με πρώτο το δημοσιονομικό κενό και τον προυπολογισμό του 2014, την τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση «θα πετύχουμε συμφωνία με την τρόικα» επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.

Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Η απουσία όμως συμφωνίας με τους ελεγκτές που επιστρέφουν στην Αθήνα και τα ανοιχτά ζητήματα -από τα προτατούμενα για την καταβολή της δόσης μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές που επανέρχεται ο Ελληνας υπουργός  εμπόδισαν τον πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάιζελμπλουμ να αρθώσει μια καλύτερη κουβέντα για την Ελλάδα πέρα από τη δήλωση «το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Έτσι, όλοι αναμένουν τη συμφωνία με την τρόικα, που προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ο έλληνας υπουργός στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε χθές στις Βρυξέλλες μέχρι αργά το βράδυ, αλλά και σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin θα επιδιώξει να βελτιώσει το κλίμα και να εξηγήσει τις δυσκολίες -κυρίως τις πολιτικές- που υπάρχουν για να τρέξει η Ελλάδα πρός το στόχο.

 

 

(πηγή: in.gr)