• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Τον Αύγουστο οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

 

Εντός Αυγούστου θα αποκρυσταλλωθεί ο μηχανισμός ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων που θα βασισθεί στις νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Καλών Πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη.

Ο προσωρινός αυτός μηχανισμός πέραν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επεκτείνεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και τρίτους.

Στη συνεδρίαση των επικεφαλής της τρόικας με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα των σχετικών αλλαγών, η στόχευσή τους, αλλά και ειδικές μελέτες για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν για να παραχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως ο «έκτακτος μηχανισμός» που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μόνιμος θα επιφέρει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στο Νόμο Κατσέλη.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, οι αποφάσεις θα ληφθούν με πολιτικά και με τεχνικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα αφορούν στα χρέη επιχειρήσεων και σε δεύτερη φάση τα χρέη φυσικών προσώπων.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των έντιμων ανθρώπων» δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, καταρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων.

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου, είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του Νόμου Κατσέλη, καθώς το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου και  Εργασίας  Γ.Βρούτσης, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι εκπρόσωποι της τρόικας