• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Τουρκολιάς: 10 δισ. ευρώ στην αγορά

Καθαρή ρευστότητα 10 δισ. ευρώ μπορεί να διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μέσω δράσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε πελάτες της τράπεζας στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο περιοδείας της διοίκησης του ομίλου στην περιοχή, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων των εισροών από ΕΕ και ΕτΕπ), η ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης από το ΕΤΕΑΝ -με εξασφάλιση και αναγκαίας συνεισφοράς από ιδιωτική χρηματοδότηση και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα- σε συνδυασμό με την εξόφληση του υπολοίπου των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ισοδυναμούν με «καθαρή» διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία άνω των 10 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, σε ετήσια βάση η εκτιμώμενη προσθήκη ρευστότητας ισοδυναμεί σωρευτικά με 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ- πρωτοφανής για τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας.

«Μέχρι το 2020 η τρέχουσα εκτίμηση των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων από τις ανωτέρω πηγές προσεγγίζει τα 35 δισ. ευρώ» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Όπως είπε, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα και υποθέτοντας ακόμη και μικρές συνέργειες με ιδιωτικά κεφάλαια, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

«Με συνέργειες ξένων κεφαλαίων και κινητοποίηση του εγχώριου κεφαλαίου το αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «να πως μπορούμε να πετύχουμε, σε ρεαλιστική βάση, πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% ετησίως που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Η διοίκηση της Εθνικής μετέβη στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας κύκλο επισκέψεων στις περιφέρειες της χώρας για το 2013, στο πλαίσιο της πολιτικής της για αμεσότερη επικοινωνία με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Η επίσκεψη στην Ηπειρώτικη πρωτεύουσα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) και τη συμπλήρωση επίσης 100 ετών (6 Ιουνίου 1913) παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στα Ιωάννινα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε (18.30) έκθεση που εξιστορεί παράλληλα την πορεία της Τράπεζας στο χρόνο και τους δεσμούς της με την Ήπειρο.

(πηγή: in.gr)