• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 Καλή σας χρονιά. Τα κυριότερα γεγονότα της εβδομάδας που μόλις άρχισε:

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί  στις 10:30, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, δεδομένου του Eurogroup που συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.

 Την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα προαπαιτούμενα, το οποίο, σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Οι επίμαχες διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους, πιθανούς, «σταθμούς», τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς, καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

-Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.

-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

-Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

-Η διαμεσολάβηση.

-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

 

Πλειστηριασμοί

Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν αυτή την φορά με  αυστηρότερες ρυθμίσεις, τις οποίες ψήφισε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των συμβολαιογράφων.

 

Euro Working Group

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Οικονομικών στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί και να έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Τετάρτη ώστε η συνεδρίαση του EWG να αποτελέσει πρόκριμα για την έγκριση της δόσης που υπολογίζεται στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

 

Η δύσκολη χρονιά, το 2018 ,σύμφωνα με το Bloomberg (από το Euro2day.gr)

Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια κρίσιμη χρονιά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να διευθετήσουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, αν θέλουν να αποτρέψουν ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης.

Τα δέκα κρίσιμης σημασίας στοιχεία στο «ημερολόγιο» της Ελλάδας πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι τα εξής:

Αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση για την εφαρμογή όλων των μέτρων που πρέπει να ολοκληρωθούν  στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου οι ελεγκτές του προγράμματος να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια υπό τα οποία θα γίνουν τα stress tests στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους αυτούς στην κεφαλαιακή τους επάρκεια νωρίτερα απ’ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, με ωρίμανση πιθανότατα τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

-Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να εκταμιεύσει την δόση του προγράμματος διάσωσης που συνοδεύει την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, όμως θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

-Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

-Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

-Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Δεν είναι σαφές ακόμα το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει άλλα 82 μέτρα εγκαίρως.

-Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις των πιστωτών πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 20-22 Απριλίου. Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ πιθανόν θα δώσει στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους αλλά και το τι έπεται για την Ελλάδα.

-Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Αυτό θα δείξει αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και, αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τράπεζες και Ελλάδα.

-Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να συνάψουν συμφωνία για τους όρους της όποιας περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους και της μεταμνημονιακής ζωής στην Ελλάδα.

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

1)     ΕΛΤΕ: Μεταβατικό καθεστώς για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9

Ιστοσελίδα : www.elte.org.gr

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_001_2018.pdf

2)     Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενσωμάτωση στην εποπτική της πρακτική των Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA)

Ιστοσελίδα : hcmc.gr

http://www.hcmc.gr/el_GR/web/portal/ecrecommendations

3)     Ετήσια κανονική άδεια μισθωτών – Χρόνος χορήγησης και καταβολής των αποδοχών αδείας.

Πέτρος Ραπανάκης. Σύμβουλος επ/σεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρ. δυναμικού

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208248

4)     Πότε οι λογιστές, φοροτεχνικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων ή ορκωτοί ελεγκτές έχουν υποχρέωση ενημέρωσης της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38850

5)     Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά από 1-1-2018. Σε ποια νησιά καταργείται η μείωση. Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38571

6)     Απόδοση τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=12039

7)     «Περιβαλλοντικό τέλος» στις πλαστικές σακούλες – Λογιστικά και μηχανογραφικά θέματα

Ανδρέας Γ. Πετρίδης. Οικονομολόγος – Λογιστής

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38528

8)     Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών διαφήμισης από τρίτη χώρα

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/22730/Τιμολόγιο-παροχής-υπηρεσιών-διαφήμισης-από-τρίτη-χώρα

9)     ΠΟΛ. 1003/2018 Παροχή οδηγιών για την επιβολή επιεικέστερης κύρωσης κατά την έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

Ιστοσελίδα : www.forin.gr

https://www.forin.gr/articles/article/23220/pol-1003-2018

10)  Δραστηριότητα στην Ελλάδα επιχείρησης με έδρα στην Βουλγαρία

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/22731/Δραστηριότητα-στην-Ελλάδα-επιχείρησης-με-έδρα-στην-Βουλγαρία

 

 

 

(πηγές: Capital.gr, Euro2day, ANA-ΜΠΕ)