• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Ψηφίζεται αργά σήμερα το βράδυ, από την Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και αφού θα έχουν προηγηθεί και ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Τα οικογενειακά επιδόματα και η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης.

 

Απεργίες- συγκεντρώσεις

Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα η Αθήνα καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της πόλης από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΓΣΕΕ καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 5 το απόγευμα, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα.

Λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς το ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις των ωρών πτήσεων.

Συγκεκριμένα, η Αegean και η Olympic Air, αναγκάζονται να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 28 σκέλη πτήσεων εξωτερικού και 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού, ενώ ακυρώνουν 13 σκέλη πτήσεων εσωτερικού.

 

Τηλεοπτικές άδειες

Για την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 9:00 π.μ. μετατίθεται η αποσφράγιση των φακέλων υποψηφιότητας για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, λόγω της νέας εξαγγελθείσας απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΡ κατέθεσαν φάκελο έξι επιχειρηματικά σχήματα, ενώ η μία άδεια που δεν διεκδικήθηκε, θα επαναπροκηρυχθεί.

 

Τράπεζες

Συναντάται σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ( ΕΕΤ) με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντ. Νουί. Πρόκειται για συνάντηση, που ζήτησε η ΕΕΤ, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, τις οποίες επιδιώκει με τις εποπτικές αρχές. Στη συνάντηση αυτή δεν αποκλείεται να συζητηθούν (αν και είναι εκτός ατζέντας) ζητήματα που αφορούν τα stress tests. Σε κάθε περίπτωση θα λάβουν μία αίσθηση για τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την προσδοκώμενη θετική έκβαση της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ζήτημα στη συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών και η στρατηγική της υλοποίησής τους.

Ως γνωστόν οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία καθώς, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις μακροοικονομικές παραδοχές του βασικού και δυσμενούς σεναρίου, τις οποίες εν συνεχεία θα γνωστοποιήσει στις τράπεζες.

Πλειστηριασμοί

Σαρωτικές ανατροπές αναμένεται να φέρει στους πιστωτές, αλλά και στους οφειλέτες, η αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς για τους κόκκινους” δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να “ποντάρουν σε αναβολές και ακυρώσεις και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλο κύμα πλειστηριασμών.

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, euro2day, Capital.gr, Καθημερινή)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

1)     Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα για το έτος 2017

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38833

2)     Το έσοδο από χρονομεριστική σύμβαση από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι έσοδο από παροχή υπηρεσιών και καταχωρίζεται στη διάρκεια της σύμβασης (ΣΟΛ ΑΕ )

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208333

3)     Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… ( τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton )

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38911

4)     Έξοδα ταξιδιών ως εκπιπτόμενες δαπάνες

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/22779/Έξοδα-ταξιδιών-ως-εκπιπτόμενες-δαπάνες

5)     Online Σύγκριση Φορολογικών Συντελεστών

Ιστοσελίδα : kpmg

https://home.kpmg.com/gr/el/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online.html

6)     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ( Σ.Ο.Λ Α.Ε )

Ιστοσελίδα : www.solae.gr

http://www.solae.gr/ενημερωτικο-δελτιο-νοεμβριου-δεκεμβ/

7)     Κατάθεση συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων.

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=12012

8)     Τρόπος εξόφλησης τιμολογίων «νωπών και ευαλλοίωτων» αγροτικών προϊόντων από 1/1/2018 (Εύα Λιλιοπούλου – Λογίστρια Φοροτεχνικός. )

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38946

9)     Διοικητική Κωδικοποίηση των διατάξεων του ΕΝ.ΦΙ.Α.

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208421