• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, με εξαίρεση τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και όσους ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και Παλλήνης, όπου η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει παραταθεί έως τις 30 Οκτωβρίου με βάση τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε σύνολο 6 εκατ. φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση, οι 4 στους 10 πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.250 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να το κάνουν σήμερα, ενώ έως αύριο θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι σε σύνολο 6.240.000 φορολογούμενων.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιμερίσουν την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις μέσω της χρήσης της πιστωτικής τους κάρτας ή μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Ανακοινώσεις ΔΝΤ και  γερμανική βουλή για Ελλάδα

Αύριο Τρίτη  αναμένονται οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αναφορές για την ανάγκη εφαρμογής των περικοπών σε αφορολόγητο και σε συντάξεις, αλλά και νέος κύκλος παρεμβάσεων στις αγορές. Επίσης, στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα περιλαμβάνει, θα αναλύει την κατάσταση προ και μετά το 2032, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, δίδοντας το ανάλογο “σήμα” στις αγορές.

Την Τετάρτη  1η Αυγούστου συνεδριάζει η γερμανική βουλή (παρουσία του Όλαφ Σόλτς)  για τη δόση των 15 δισ. Ευρώ. Η γερμανική Βουλή θα καταστήσει εκ νέου σαφές ότι ζητά από την χώρα μας δεσμεύσεις εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά στο τέλος του έτους και της πλήρης υλοποίησης των μέτρων για το χρέος. Ως γνωστόν η  κυβέρνηση έχει αναλάβει ρητές δεσμεύσεις όχι μόνο για ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. Ευρώ αλλά και ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Μάριο Ντράγκι για QE

Κανένα περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, στις 21 Αυγούστου, δεν άφησε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της  ΕΚΤ, αφού καλωσόρισε «τις επιτυχημένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως αναμένει «την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου», σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE χωρίς το waiver. Και έκανε σαφές πως το waiver θα υπάρχει μόνο όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

 Εκτέλεση προϋπολογισμού

Σύμφωνα με το Βήμα η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε οριακά επίπεδα. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις εισπράξεις του δεύτερου εξαμήνου, καθώς αφενός εφέτος δεν υπάρχει το «μαξιλάρι» του περσινού πλεονάσματος του ΕΦΚΑ και αφετέρου τα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Από τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου προκύπτει ότι η δυναμική στο μέτωπο των εσόδων έχει εξανεμιστεί. Όχι μόνο δεν υπερκαλύφθηκε ο στόχος, αλλά στο σύνολο των φορολογικών εσόδων προέκυψε υστέρηση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Οριακή υστέρηση αλλά δείχνει την τάση που δημιουργείται. Όπως λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, όλα θα κριθούν από την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους σε επίπεδο άμεσων φόρων (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.  Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) της τάξης των 29 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 

Το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών, στην Μάνδρα Αττικής.

Το εργοστάσιο ανήκει στον όμιλο Eunice, που έχει επίσης την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του πρωτοποριακού έργου TILOS, το οποίο συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά) με αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες) για την μέγιστη κάλυψη των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις επιφάνειας 1.300 τ.μ. όπου παράγεται η ελληνική ανεμογεννήτρια EW-16 THETIS, ισχύος 50 κιλοβάτ η οποία ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής με την ελάχιστη συντήρηση και με δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες του σημείου εγκατάστασης (θάλασσα, βουνό, ένταση ανέμων κλπ.) Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα παραγωγής 50 ανεμογεννητριών ετησίως με δυνατότητα αύξησης 30%.

Η ΕΤΕπ σε βοήθεια των πυρόπληκτων

Ο Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση για οικονομική βοήθεια  της ελληνικής κυβέρνησης  για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Αττική και την ενίσχυση των υποδομών που θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Η βοήθεια αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με την απόκτηση πχ πυροσβεστικών  αεροπλάνων και οχημάτων, στην αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (πολλά σχέδια βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ), στην αναδάσωση, αλλά και σε τεχνική υποστήριξη για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

 

 

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, Καθημερινή, Βήμα, ΑΝΑ-ΜΠΕ)