• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με την ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο δίνουν το στίγμα της εβδομάδας καθώς τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζουν την παρουσία και τις προτάσεις τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να  παρουσιάσει στη  ΔΕΘ τα βασικά οικονομικά και κοινωνικά πεδία, με αιχμή τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Όπως εκτιμούν όλοι η πρωθυπουργική ομιλία στα εγκαίνια της Έκθεσης το ερχόμενο Σάββατο θα σημάνει, ουσιαστικά, την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου, της οποίας τη διάρκεια κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια αυτή τη στιγμή. Αναμένονται ανακοινώσεις για το συνταξιοδοτικό, τις μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων, μειώσεις  φόρου ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες κ.ά.

Παράλληλα κοινωνικές ομάδες έχουν προαναγγείλει πολυάριθμες κινητοποιήσεις την ημέρα των εγκαινίων.

 

Συντάξεις και ΕΛΣΤΑΤ

Ιδιαίτερη σημασία για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις συντάξεις αποκτούν  οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα Δευτέρα για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε ένα καλό νέο από την ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να υποστηρίξει κατά τις διαπραγματεύσεις, ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί πάνω από τους στόχους για το 2018, όσο και το 2019.

Η βεβαιότητα κυβερνητικών στελεχών, ακόμη και υψηλόβαθμων, ότι η νέα μείωση των συντάξεων θα αποφευχθεί εξακολουθεί να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την επιμονή αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Μάλιστα οι πιο αυστηροί και απόλυτοι δεν αφήνουν καν περιθώριο συζήτησης μιλώντας για μέτρο που έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Στο οικονομικό επιτελείο οι κκ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης αποφεύγουν τις δηλώσεις, ενώ στέλνουν σαφές μήνυμα ότι τα δημόσια οικονομικά δεν πρέπει να ξεφύγουν από τον σχεδιασμό. Προσέχοντας προφανώς να μην εκτεθούν και στους θεσμούς με τους οποίους βρίσκονται σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξακολουθεί στον προϋπολογισμό που καταρτίζει για το 2019 να υπολογίζει τη νέα μείωση των συντάξεων, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις τον Νοέμβριο, όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα αναγκαία προς εξέταση δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το θέμα των συντάξεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο ως το Eurogroup της 10ης Νοεμβρίου.
Πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

Αρχίζουν αυτή την εβδομάδα τα λεγόμενα management interviews, όπου  οι υποψήφιοι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ  θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινιστικά στοιχεία σε σχέση με τα δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία στα οποία απέκτησαν πρόσβαση  το καλοκαίρι μέσω του data room. Κάποιοι εξ αυτών, παρά τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι επιτόπιες επισκέψεις (site visits) και να δουν από κοντά τα εργοστάσια της ΔΕΗ και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Εντούτοις, όπως αναφέρει το Capital.gr , υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες, αλλά και ερωτήματα που έχουν προκύψει από την ανάλυση των στοιχείων και τις συνθήκες της ενεργειακής αγοράς. Επομένως, ενόψει του due diligence αλλά και της προετοιμασίας των δεσμευτικών προσφορών που θα κατατεθούν τον Οκτώβριο, οι επενδυτές θα ζητήσουν αρκετές επιπλέον πληροφορίες αλλά και διευκρινίσεις, με στόχο να βελτιώσουν την ορατότητά τους γύρω από τα πωλούμενα assets.

 

Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό

Τις μεταρρυθμίσεις για το λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

 

 

Προεκλογικές συζητήσεις για διαδοχή Γιούνκερ

Αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας στην Ευρώπη για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση που θα καθορίσει και την κατεύθυνση της Ευρώπης, σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένας Γερμανός ετοιμάζεται να αναλάβει το πιο ισχυρό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ: είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ. Μετά τη συνάντηση, ο Βέμπερ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Στις 10 Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και οι Βαυαροί εταίροι τους (CSU) θα συζητήσουν για τον υποψήφιό τους. Ο Βέμπερ χρειάζεται την επίσημη υποστήριξη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Την περασμένη εβδομάδα ο Βέμπερ συναντήθηκε με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η Μέρκελ δεν έχει ουσιαστικά καμία αντίρρηση για το διορισμό του Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του από τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΚ.

 

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, ANA-ΜΠΕ, Το Βήμα)