• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Το Προσχέδιο Προυπολογισμού  του 2019 θα αποστείλει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αυτό θα περιλαμβάνει δύο σενάρια, δηλαδή ένα με μείωση των συντάξεων και ένα χωρίς την εφαρμογή του επώδυνου μέτρου.  Στο κείμενο αναμένεται να εκφράζει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019». Η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι μπορεί να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τώρα, καθώς έχει εισπράξει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και έχει πλέον περάσει το ορόσημο των (χθεσινών) εκλογών στη Βαυαρία.

 

Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως πρώτο μεγάλο σταθμό την έκθεση/πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη). Εν συνεχεία με βάση την έκθεση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup  και ενδεχομένως στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η περικοπή των συντάξεων αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει, ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Και τούτο διότι αν δεν υπάρξει πλήρης συναίνεση για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και της υπέρβασης  που εκτιμά η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να υπάρξει “κούρεμα” σε εξαγγελίες/παροχές με τη μετάθεσή τους στα επόμενα χρόνια ή την πλήρη αναστολή τους. Ειδικές ρήτρες υπάρχουν επίσης στο “τραπέζι”  για τα επόμενα χρόνια και για το θέμα των συντάξεων αναφορικά ένα δυσμενές σενάριο μη επίτευξης του στόχου του 3,5% στο μέλλον.

 

Η Ελλάδα βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην προέδρου  του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο να ζητά να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Ο Ολλανδός πολιτικός προτρέπει επίσης το Eurogroup να δείξει ευελιξία και να ασχοληθεί με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας που, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προς τα πίσω αντί να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

 

ΠΓΔΜ- η συμφωνία στη Βουλή

Ξεκινάει σήμερα 15/10 στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Πετρέλαιο Θέρμανσης

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ.

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα, Capital.gr, Καθημερινή, Το Βήμα)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     Ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος (ΟΔΣ)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_024_2018.pdf

2)     Οι αλλαγές στην ηλεκτρονική υποβολή εντύπων του ΠΣ «Εργάνη»

Πέτρος Ραπανάκης -Σύμβουλος επ/σεων .

 https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=211674

3)     Οι αλλαγές στις ΕΠΕ (ν. 4541/2018) – 33 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε – Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29546

4)     Δάνειο μεταξύ εταιρειών

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23198/Δάνειο-μεταξύ-εταιρειών

5)     ΦΠΑ τιμολογίων εκτός ΕΕ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23197/ΦΠΑ-τιμολογίων-εκτός-ΕΕ

6)     ΠΟΛ. 1189/2018 Κοινοποίηση διατάξεων του Ν.4557/2018 (ΦΕΚ 139/Α/30.07.2018) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις».

https://www.forin.gr/articles/article/25263/pol-1189-2018

7)     Σχέδιο νόμου «Περί εταιρικών μετασχηματισμών»

https://www.forin.gr/articles/article/25262/sxedio-nomou-peri-etairikwn-metasxhmatismwn