• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Αρχίζουν σήμερα στις 9.00, στο Μέγαρο Μουσικής οι εργασίες της διήμερης 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου(EU-Arab Summit), με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες». Την έναρξη θα κάνει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Παίρνουν μέρος ηγέτες, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών-μελών της ΕΕ και αραβικών χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.«Κεντρική επιδίωξη της συνάντησης είναι να έχουμε ακόμη σημαντικότερες οικονομικές συνέργειες σε αυτόν κρίσιμο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Σύνοδο Κορυφής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο Θεσμός Μικροπιστώσεων

Τίθεται σε διαβούλευση ένας νέος μηχανισμός δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.

Αυτό το διάστημα οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζονται το προσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που εισάγεται και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Μείωση των ορίων συναλλαγών με μετρητά

Σύμφωνα με το Capital.gr το Υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Επίσης μελετά την αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και “πιάνονται” από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών  με κάρτα να αυξηθεί:- στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα).-  στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)- στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

 

Νόμος Κατσέλη

Τη δραστική μείωση των ορίων για την ένταξη της πρώτης κατοικίας υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη θα προτείνουν σύμφωνα με την Καθημερινή  οι τράπεζες προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας για έναν ακόμη χρόνο. Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχουν οι τράπεζες με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα και αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικό σημείο διαφοροποίησης με την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας εισηγούνται την επέκταση της προστασίας για κάθε πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ορίου.

 

Κόκκινα δάνεια

Ανταλλακτήριο δανείων με σύμφωνη γνώμη τουSSM , ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων μέσω του NPL Forum, της διατραπεζικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων, αναζητούν οι τράπεζες, σύμφωνα με το Capiatl.gr. Συγκεκριμένα, για περιπτώσεις “κόκκινων” δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες, έχει προταθεί τα δάνεια αυτά να παραχωρηθούν στις τράπεζες – leader των κοινοπρακτικών σχημάτων. Ως αντάλλαγμα, οι “παραχωρησιούχοι” θα λαμβάνουν τα μειοψηφικά ποσοστά των υπολοίπων τραπεζών σε άλλες περιπτώσεις δανείων όπου κατέχουν την πλειοψηφική συμμετοχήΑκόμη, συζητείται και η παραχώρηση συμμετοχών σε κοινοπρακτικά δάνεια “επί πιστώσει”. Δηλαδή, οι τράπεζες που εκχωρούν ποσοστά συμμετοχών, να εισπράξουν ένα προσυμφωνημένο τίμημα ή ποσοστό, στην περίπτωση που αποφασιστεί και υλοποιηθεί η πώληση των δανείων.

Στο μεταξύ σύμφωνα με  πληροφορίες του Euro2day.gr το κλιμάκιο με τα στελέχη του SSM που πραγματοποιεί τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες έχει εγείρει ζήτημα για αρκετές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ρυθμίσεις είναι εξαιρετικές «ευνοϊκές»για τους επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των παράγουν πολύ χαμηλά κέρδη σε σχέση με τον δανεισμό τους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται «δραστικές» λύσεις.

 

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 

 • «Οδηγία αναφορικά με την παρακολούθηση του ανώτατου ορίου των αμοιβών (CAP) των μη ελεγκτικών υπηρεσιών»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_025_2018.pdf

 • Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ κτισμάτων που αποκτώνται με σκοπό την κατεδάφισή τους για την ανέγερση στο οικόπεδο συγκροτήματος κατοικιών
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42539
 • Το ζήτημα της ανταλλαγής τίτλων (Άρθρο 53 ν. 4172/2013) – ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29643
 • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Βραχυχρόνιες μισθώσεις – «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού»

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29307

 • ΔΕΔ 3831/2018 ΚΦΑΣ – Πρόστιμο μη έκδοσης τίτλου κτήσης

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29507

 • Δάνειο μεταξύ εταιρειών

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23198/Δάνειο-μεταξύ-εταιρειών

 • Ο “φόρος Google” στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία, του Γιάννη Σταματόπουλου, Οικονομολόγου – Φορολογικού Συμβούλου

https://www.forin.gr/articles/article/25346/forin-gr-global-trends-o-foros-google-sto-hnwmeno-basileio-kai-sthn-australia