• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ θα συναντηθεί στις 13:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Λεμέρ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

O  Γάλλος υπουργός  Οικονομικών είχε ήδη συναντήσει στο Παρίσι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόεδρο του Eurogroup, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Η επίσκεψή του Αθήνα έχει στόχο να ολοκληρώσει την ενημέρωσή του ενόψει  του Eurogroup της Πέμπτης.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Μπρούνο Λεμέρ έδειξε αποφασισμένος να πρωτοστατήσει, ει δυνατόν, στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, συμβαδίζοντας με τη θέληση «προόδου στην Ευρώπη» που έχει ήδη εκφράσει και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Αναφέρεται πώς η γαλλική πρόταση συνδέει τις μελλοντικά αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χαμηλή ανάπτυξη ενεργοποιεί μέτρα για το χρέος, υψηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα (έχουν κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και αναμένονται πάνω από 2% έως το 2060), οδηγεί σε αυτόματη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Το eurogroup της Πέμπτης

Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα πληροφορίες του Capital.gr, διαμορφώνεται  το σχέδιο πορίσματος της  Κομισιόν (τcompliance report).  Καθώς ο χρόνος τελειώνει έως την 15η Ιουνίου, θα πρέπει,  το αργότερο έως αύριο, το πόρισμα-σύσταση να έχει ολοκληρωθεί και να έχει αποσταλεί στα επιτελεία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των Θεσμών προκειμένου να το μελετήσουν και να διαμορφώσουν τις τελικές τους θέσεις ενόψει της συνόδου.

Το πόρισμα θα περιλαμβάνει την τελική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 140 προαπαιτούμενα, η οποία έχει ειδική σημασία, καθώς μένει να φανεί αν θα αποτυπωθούν αστερίσκοι (δεδομένου ότι την Παρασκευή υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων), αλλά και τη θέση που θα κρατήσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα περιλαμβάνει η ίδια μελέτη. Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα καθοριστεί το ύψος της δόσης που θα δοθεί στην Αθήνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν υπήρχε συμφωνία ούτε σε αυτό το πεδίο. Εκφράζονταν απόψεις οι οποίες ξεκινούσαν από μία δόση της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ (η οποία αφήνει πολύ μικρό ποσό για την πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες) έως μία δόση της τάξης των 11 δισ. ευρώ περίπου.

 

ΟΛΠ- Cosco

Στον  Πειραιά θα βρίσκονται σήμερα Δευτέρα  δύο κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι. Αποστολή τους η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), της Cosco και του λιμένα της Σαγκάης, για την αύξηση των εισερχόμενων φορτίων από την Κίνα στην Ευρώπη. Τη συμφωνία θα υπογράψουν από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited Σου Λιρόνγκ και ο πρόεδρος της Shanghai International Port Group (SIPG) Τσεν Σουγιουάν. ο μνημόνιο μεταξύ ΟΛΠ και SIPG θα υπογράψει για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς ο Αθανάσιος Λιάγκος, ανώτερος σύμβουλος διοίκησης στην εισηγμένη και ευρύτερα γνωστός ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (Πειραιάς).

 

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Capital.gr, Euro2day.gr)