• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Τράπεζες, το βασικό σενάριο

Την εκτίμηση ότι ο τελικός λογαριασμός κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψει από τα στρες τεστ θα «κλειδώσει» τελικά στην περιοχή των 5 – 5,5 δισ. ευρώ εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν καταλήξει στη χρήση του βασικού σεναρίου εξέλιξης βασικών οικονομικών μεγεθών, για τη διενέργεια των ασκήσεων αντοχής του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικά στελέχη υποβαθμίζουν το δημοσίευμα των Financial Times, βάση του οποίου το ΔΝΤ απειλεί να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο «άνοιγμα» της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγούν σχετικά οι ίδιοι κύκλοι, αρμόδιοι για τη διεξαγωγή των στρες τεστ είναι οι επόπτες του κλάδου, κι όχι το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσία ούτε τα σχετικά εργαλεία για την εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων.
Σημειώνουν δε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και της εγχώριας νομισματικής αρχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, στη βάση και επικαιροποιημένων στοιχείων που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στη διαγνωστική άσκηση της Blackrock για τις επισφάλειες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι διαχειρίσιμο, και ότι πλην της Eurobank κανένας συστημικός όμιλος δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με μετρητά.
Κρίσιμο πάντως θεωρείται το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί τελικώς στις τράπεζες για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού «κενού» που θα προκύψει από τα στρες τεστ.
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι όσο πιο πίσω πάει η προθεσμία για υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τόσο πιο εύκολο θα γίνει το έργο της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων με πώληση στοιχείων του ενεργητικού σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.
(πηγή: ΒΗΜΑonline, in.gr)