• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Τρόικα: Κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις

Κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις, αλλά και εφησυχασμό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι επικεφαλής της τρόικας στην πρώτη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η πλευρά των δανειστών εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για τις μειώσεις φόρων και έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει είτε από τον ίδιο είτε από την κυβέρνηση πρόθεση αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο και ότι  πρώτη προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πριν το κάνεις αυτό πρέπει να φτιάξεις τη διοίκηση, το μηχανισμό» ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η τρόικα έθεσε ζήτημα παράτασης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακόμη, η τρόικα έθεσε και ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει πως θα παρουσιάσει σε εύθετο χρόνο τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. «Τους είπαμε ότι έχουμε μια λύση κατά νου, δεν την έχουμε ανακοινώσει προφανώς. Ήθελαν να ξέρουν περισσότερες λεπτομέρειες. Θα το δούμε στη συνέχεια. Αυτή ήταν μια συνάντηση που δεν μπορούσες να μπεις στη λεπτομέρεια του κάθε θέματος» τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στην τρόικα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερη αξιοπιστία και ότι υπάρχει βούληση να τρέξουν οι συμπεφωνημένες δράσεις. «Ήδη το πακέτο είναι αρκετά μεγάλο και περιλαμβάνει δράσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου. Αν τις δείτε είναι περίπου 600 δράσεις και σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και του Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Είναι αρκετή δουλειά. Όμως τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει με τα προαπαιτούμενα» ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η τρόικα εμφανίσθηκε ικανοποιημένη με το θέμα της διευθέτησης της ΔΕΗ.