• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Υπογράφτηκε η συμφωνία SOCAR – ΔΕΠΑ

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) υπέγραψε συμφωνία με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2.

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη SOCAR υπέγραψαν και άλλες οχτώ ευρωπαϊκές εταιρίες εμπορίας: η Shell, η Bulgargas, Gasnatural Fenosa, η γερμανική E.ON, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Hera Trading, η ελβετική AXPO και η επίσης ιταλική Enel.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ, «η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

»Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019, αναφέρει η ΔΕΠΑ και προσθέτει:

«Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ»

«Η κοινοπραξία εξόρυξης και εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών 25ετούς διάρκειας για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία προέρχονται από την αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν. Οι παραπάνω ποσότητες θα διανεμηθούν σε 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.»

» Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. »

» Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.»

» Οι σημερινές συμφωνίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας με τη BOTAS, το 2011, για την πώληση 6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είμαστε ευτυχείς που οι διαπραγματεύσεις περασμένων ετών μεταξύ της SOCAR και πλήθους Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ολοκληρώνονται σήμερα με επιτυχία. Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Σηματοδοτούν δε επίσης το ξεκίνημα απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των Ευρωπαϊκών αγορών» δήλωσε ο κ.Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, πρόεδρος της SOCAR.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται για μακροχρόνια συνεργασία με τους αγοραστές του αερίου του Σαχ Ντενίζ. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ακόμη.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες, ο κ. Γκόρντον Μπίρελ, περιφερειακός πρόεδρος της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, δήλωσε: «η Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκ μέρους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εταιρίες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.»

» Η στενή συνεργασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτών των συμφωνιών αερίου, θέτει τις βάσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες. Η μεγάλη ζήτηση για αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Οι σημερινές υπογραφές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο φέρνοντάς μας πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για το έργο του Σαχ Ντενίζ 2».