• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Φως στο βάθος του τούνελ;

 

Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα στο χθεσινό Eurogroup και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ  χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup».  Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ σύντομος. Είπε όμως ότι «καλύψαμε αρκετό δρόμο, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα».Ο  επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.Η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πιέρ Μοσκοβισί διήρκησε λιγότερο από 15 λεπτά. Εντούτοις, για σχεδόν 3 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup υπήρξε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των διατυπώσεων σε κοινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Μετά τις πρώτες πληροφορίες γαι τη συζήτηση στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα έσπευσαν να τονίσουν ότι «στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».