• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2014

Σε κλίμα έντασης αλλά και απροθυμίας των βουλευτών όλων των παρατάξεων να ανέβουν στο βήμα για να μιλήσουν διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014. Με την ονομαστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 296 βουλευτές εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2014 με 153 υπέρ, 142 κατά και 1 παρών..

H ομιλία του πρωθυπουργού

κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού «κάνει την σημερινή ημέρα ιστορική», ενώ αναφέρθηκε στις «μεγάλες ανατροπές που συντελέστηκαν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και που θα γίνουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014». «Είναι κάτι παραπάνω από ανατροπές, πρόκειται για πραγματικές επαναστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα. «Η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά για να βγάλει τη χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το «πρώτο αποφασιστικό βήμα ώστε να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο, κάτι που όλοι δέχονται πλην του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά διορθώνουμε και μακροχρόνιες αδυναμίας. Κερδίζουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη «επανάσταση» που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς είναι η πραγματοποίηση των περσινών στόχων του προϋπολογισμού. «Πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής, ενώ στην ανεργία είχαμε υπέρβαση, κάτι όμως που πολλοί πίστευαν ότι θα ξέφευγε περισσότερο, ενώ σταθεροποιήθηκε στο 27% και την επόμενη χρονιά θα αποκλιμακώνεται».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είχαμε πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια». «Καταφέραμε στόχους που λίγες χώρας θα μπορούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «στροφή προς την ανάκαμψη». «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης μετά από 6 οδυνηρά χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά και ελλείμματα αλλά με εξυγίανση και αυτό είναι συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης», τόνισε.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 

Πρόσκληση στους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, και ουσιαστικά στους κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» και ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών.

«Προσπαθώντας να μείνετε μέσα στο ευρώ, κατασχέσατε τα ευρώ και την περιουσία των Ελλήνων» είπε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος πρότεινε ως λύση για την Ελλάδα τη διαγραφή χρέους, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των εναπομείναντων οφειλών και ρήτρα ανάπτυξης.

Ο Αλ.Τσίπρας αντιπρότεινε επίσης ένα σχέδιο σε τρεις πυλώνες: Σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους και τα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα («νέα σεισάχθεια») και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με τράπεζα ειδικού σκοπού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και έμφαση στην υποστήριξη της «εθνικής βιομηχανίας» (εξασφάλιση χαμηλού ενεργειακού κόστους με ρήτρα απασχόλησης και φορολογία στα κέρδη και όχι στην παραγωγή).

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα» κατέληξε.