• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εξόρυξη: Ανάσα αισιοδοξίας για μια βαθιά πληγείσα παγκόσμια αγορά

BDO

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας της παγκόσμιας εξόρυξης έχει υπομείνει δύσκολες χρονιές και για πολλές από τις εταιρείες του κλάδου δεν υπήρχε για καιρό καμία αισιοδοξία.

Οι σταθερά χαμηλές τιμές βασικών προϊόντων, η μειούμενη ζήτηση και οι ολοένα αυστηρότερες αγορές κεφαλαίων και δανεισμού, έχουν πιέσει τη συγκεκριμένη αγορά σε τέτοιο βαθμό που δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Οι εξορυκτικές εταιρείες όλων των μεγεθών, από κολοσσούς έως νεοσσούς, είδαν τα υψηλά κέρδη του 2011 και 2012 να δίνουν τη θέση τους σε επώδυνες ζημίες, και η εξόρυξη κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς η βιομηχανία αναμένει να δει εάν και πότε θα ανακάμψει η αγορά.

Όμως, σύμφωνα με το «Global Mining Middle Market Monitor» της BDO, το τέλος της πρόσφατης ύφεσης μπορεί και να φαίνεται στον ορίζοντα. Η μελέτη διαπίστωσε πως οι επιχειρήσεις, παρότι συνεχίζουν να αγωνίζονται, έχουν λόγο να αισιοδοξούν: Μεταξύ των παγκόσμιων εξορυκτικών εταιρειών της μεσαίας αγοράς από το 2014 έως το 2015, η διάμεσος της δαπάνης εξόρυξης αυξήθηκε κατά 17%, η διάμεσος του δείκτη τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (PE) αυξήθηκε κατά 15% και η διάμεσος των υπολοίπων των ταμειακών διαθεσίμων αυξήθηκε κατά ένα ελάχιστο, αλλά ελπιδοφόρο 2%.

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για την παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχει υπόψη της η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με το «Global Mining Middle Market Monitor» της BDO για το 2016, είναι ότι, παρόλο που έχει αρχίσει να φαίνεται μια θετική εξέλιξη στον τομέα, έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε προτού η συγκεκριμένη αγορά ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της. Έστω κι αν οι τιμές των βασικών αγαθών δείχνουν μια ελαφρώς αυξητική τάση, η εύρεση κεφαλαίων παραμένει δύσκολη και η παγκόσμια ζήτηση είναι απίθανο να φτάσει σύντομα στα επίπεδα που είχε επιτύχει κάποτε η αγορά.

Παρόλα αυτά, οι εξορυκτικές εταιρείες της μέσης αγοράς τείνουν να εμφανίζουν μια υψηλού βαθμού ευελιξία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους παίκτες, και ψάχνουν ευκαιρίες για εξορθολογισμό των εργασιών τους. Το κλειδί όμως για τη διατήρηση αυτής της ευελιξίας και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι το να προβαίνουν σε περικοπές χωρίς να καταστρέφουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους και να κάνουν έξυπνες επενδύσεις, καθώς βελτιώνονται οι αγορές. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει πάντοτε να αξιολογούν τις λειτουργικές τους δραστηριότητες και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να καθορίσουν τι θα περιορίσουν, αναφέρουμε τρεις περιοχές-κλειδιά όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να επιδείξουν αυστηρότητα και να αγκαλιάσουν την καινοτομία.

Κανονιστικό πλαίσιο

Το 2017 υπόσχεται να είναι μια εποχή μεγάλης πολιτικής αναταραχής. Ανάμεσα στη νέα προεδρική διοίκηση των ΗΠΑ, το Brexit, την αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας, τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την παρατεταμένη σύγκρουση σε περιοχές πλούσιες σε πόρους, οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει είναι επιφυλακτικές για τις γεωπολιτικές παλίρροιες του επόμενου έτους. Νέοι κανονισμοί μπορεί να προκύψουν ή οι παλιοί μπορεί να αποκτήσουν ανανεωμένο χαρακτήρα, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να πατάξουν την απάτη, την περιβαλλοντική ζημία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης είναι συχνά υψηλό και αποτελεί μια περιοχή στην οποία οι εταιρείες εξόρυξης δεν μπορούν να κάνουν καμία περικοπή.

Ενοποίηση

Δεν υπάρχει ενιαία παγκόσμια τάση για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η ενοποίηση υπήρξε σημαντική για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να αποποιηθούν περιουσιακά στοιχεία με χαμηλές αποδόσεις και να παραμείνουν στη ζωή. Αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι πολύ υψηλό και το κεφάλαιο δυσεύρετο ώστε οι συναλλαγές αυτές να αποτελούν βιώσιμη επιλογή. Οι εξορυκτικές εταιρείες που επιδιώκουν να συγχωνευθούν ή να πουλήσουν μέρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας θα πρέπει να αναρωτηθούν κάποια βασικά πράγματα, ώστε να διασφαλίσουν ότι πρόκειται να κάνουν μια καλή συμφωνία: δηλαδή αγοραστής και πωλητής συμφωνούν ως προς το ύψος της αποτίμησης; Σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση, τι υποχρεώσεις θα κουβαλούσε η προκύπτουσα επιχείρηση; Πώς ακριβώς θα γίνει η ενσωμάτωση; Ποιες είναι οι φορολογικές συνέπειες της πώλησης; Μια μη βέλτιστα δομημένη ή αποτυχημένη συναλλαγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιθυμεί να λύσει.

Μπορεί να παρέλθει αρκετός καιρός προτού η εξορυκτική βιομηχανία ξαναμπεί σε φάση ανάπτυξης, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα είναι πλέον παρελθόν. Οι βασικές τάσεις προς παρακολούθηση το 2017 είναι η συνεχής αύξηση της εξόρυξης και η σταδιακή μετακίνηση προς αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Εργασία

Σε ένα περιβάλλον με χαμηλές τιμές προϊόντων, πολλές εταιρείες εξόρυξης έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μαζικές απολύσεις. Η επίπτωση βέβαια είναι ότι ένα μειωμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να μην είναι αρκετό ή να στερείται του εύρους δεξιοτήτων που απαιτούνται σε μια ενδεχόμενη εκ νέου άνθηση του κλάδου. Σε συνδυασμό με τον κανονιστικό έλεγχο γύρω από τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για τον περιορισμό του κόστους εργασίας.

Σημείωση

Το «Global Mining Middle Market Monitor» της BDO για το 2016 αναλύει οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από 528 μεσαίου μεγέθους εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια εξορυκτικές εταιρείες, από 61 χώρες, για την περίοδο από το 2010 έως το 2015. Μεταξύ άλλων οι αναφερόμενες χώρες είναι: Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ταιβάν, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι υπό ανάλυση εταιρείες πραγματοποίησαν έσοδα άνω του $1 δισ., με διάμεσο έσοδο $127 εκατ.

Τα στοιχεία συνελέγησαν από την S&P Capital IQ. Όλα τα οικονομικά μεγέθη μετατράπηκαν σε δολάρια.