• Σήμερα είναι: Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ασία – Ειρηνικός: δυσμενείς εκτιμήσεις PWC

asia1Η αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών κάμπτει την αισιοδοξία των ηγετών.

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των διευθυνόντων συμβούλων σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι προβλέπουν επιπλέον επενδύσεις σε λύσεις πληροφορικής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του βιομηχανικού κλάδου. Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού εκτιμούν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους στους επόμενους 12 μήνες μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. Όπως αποκαλύπτει η 5η Ετήσια Έρευνα της PwC στους Διευθύνοντες Συμβούλους της ΟΣΑΕ, οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκφράζουν μια σειρά από προβληματισμούς επ’ ευκαιρίας της συνάντησης των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα.

Η αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών το περασμένο καλοκαίρι επηρέασε αρνητικά την αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων, με μόλις το 28% αυτών να δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» ότι ο οργανισμός τους θα επιτύχει αύξηση εσόδων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 46% που είχε καταγραφεί πέρυσι και είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που η PwC άρχισε να αποτυπώνει τη δωδεκάμηνη εκτίμηση των διευθυνόντων συμβούλων Ασίας – Ειρηνικού, το 2012.

Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν είναι μόνο οικονομικές. Η κυβερνοασφάλεια, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή είναι κάποια από τα κυριότερα προβλήματα που απειλούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την ανάπτυξη. Όμως, το επίπεδο αισιοδοξίας διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών, με το 51% των επιχειρηματικών ηγετών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη στις Φιλιππίνες για το ερχόμενο έτος, σε αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση για τις ΗΠΑ (34%) και την Κίνα (20%).

Επίσης, διαπιστώσαμε σημαντική διαφοροποίηση της αισιοδοξίας ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών, με τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να δηλώνουν πολύ λιγότερο αισιόδοξες –με μόλις το 15% αυτών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξες για αύξηση των εσόδων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες– σε σχέση με τις μεγάλου και μικρού μεγέθους εταιρείες. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης πίεσης που υφίστανται οι μεσαίες επιχειρήσεις όταν επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους πέρα από τις παραδοσιακές τους αγορές, αλλά δεν έχουν το μέγεθος που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν με ευκολία τους κραδασμούς του συστήματος.

Για την έρευνα της PwC στους διευθύνοντες συμβούλους της ΟΣΑΕ για το 2015, με τίτλο «CEO confidence in Asia Pacific shaken but strong», 800 επιχειρηματικοί ηγέτες ερωτήθηκαν για τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και του ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή. Η σχετική έκθεση δημοσιεύτηκε κατά την έναρξη της συνόδου των ηγετών της ΟΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Παρά τη φθίνουσα αισιοδοξία τους για την αύξηση των εσόδων, η πλειονότητα των διευθυνόντων συμβούλων (53%) εξακολουθούν να σχεδιάζουν αύξηση των επενδύσεών τους στους επόμενους 12 μήνες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων (68%) να κατευθύνεται προς χώρες της ΟΣΑΕ. Ταυτόχρονα, υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών της ΟΣΑΕ ως πόλων έλξης επενδύσεων. Παρότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία παραμένουν βασικοί πόλοι έλξης για επιχειρηματικές επενδύσεις, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη φαίνεται να είναι ελκυστικές για τους διευθύνοντες συμβούλους και είναι οι περιοχές στις οποίες περίπου οι μισοί εξ αυτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις την ερχόμενη χρονιά.

Όπως σχολιάζει ο Dennis M. Nally, πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International Ltd.: «Μετά από έναν χρόνο ιστορικά υψηλών άμεσων ξένων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΟΣΑΕ έχουν ευαισθητοποιηθεί στα σήματα της χρηματοοικονομικής αγοράς και του πιθανού αντίκτυπου που μπορεί να έχουν στην αύξηση των εσόδων. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να επεκτείνονται σε νέες περιοχές εντός της ζώνης της ΟΣΑΕ. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στη διαχείριση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας και την αντιστάθμιση αυτής αξιοποιώντας ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή».

Οι περισσότεροι από τους 800 επιχειρηματικούς ηγέτες που ερωτήθηκαν –που αποτελούν και το μεγαλύτερο δείγμα που είχε ποτέ η PwC– χαρακτήρισαν τη διευρυμένη ευρυζωνική πρόσβαση και την αυξημένη συμμετοχή στην ψηφιακή οικονομία ως τους πιο υποσχόμενους για τις επιχειρήσεις τους τομείς συνεργασίας στην περιοχή, πιο πάνω από εμπορικές δραστηριότητες εντός της ζώνης ή τις υποδομές σε υπανάπτυκτες περιοχές της ζώνης. Πιστεύουν ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω της τεχνολογίας θα έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού έως το 2020. Για παράδειγμα, το 66% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανό οι τεχνολογικές εξελίξεις –όπως είναι η ρομποτική, το «Ίντερνετ των πραγμάτων» ή η τρισδιάστατη εκτύπωση– να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία έως το 2020, με το 63% αυτών να αναμένουν ένα νέο κύμα επιχειρηματικής δαπάνης για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων.

«Βλέπουμε, επίσης, ότι προετοιμάζεται το έδαφος για ευρύτερες πηγές καινοτομίας», προσθέτει ο Dennis M. Nally. «Η συνεργατική οικονομία, ως αφορμή εξεύρεσης νέων τρόπων με τους οποίους μπορούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να ανταλλάξουν αγαθά χρησιμοποιώντας εικονικές πλατφόρμες, είναι μόνο η αρχή».

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΟΣΑΕ δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο. Καθώς προχωράει σε διάφορους τομείς η οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι το ελεύθερο εμπόριο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα έως το 2020. Για τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους, η Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) είναι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, ενώ και η Διειρηνική Συνεργασία (TPP) αναμένεται να προωθήσει τις εξαγωγές και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της περιοχής.asia2

Σύμφωνα με τον Dennis M. Nally: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν συνεπάγεται αυτόματα και ανάπτυξη για όλους. Ένα μεγάλο μερίδιο των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύουν ότι το ελεύθερο εμπόριο μπορεί να βλάψει σημαντικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο της οικονομίας να ενσωματωθούν και να ωφεληθούν από την ανάπτυξη και το ελεύθερο εμπόριο στην περιοχή της ΟΣΑΕ, πρέπει να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλες τις βαθμίδες και βελτίωση των συγκοινωνιακών δικτύων».

Επιπρόσθετα ευρήματα

– Το ένα τρίτο των διευθυνόντων συμβούλων είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους από εγχώριες δραστηριότητες. Εμφανίζονται πιο σίγουροι για τομείς στους οποίους έχουν μεγαλύτερο έλεγχο, όπως είναι η προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

– Οι διευθύνοντες σύμβουλοι βλέπουν ότι οι υπηρεσίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών έχει κλονιστεί. Αυτό θα επιταχύνει τη ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης πληροφορικής, εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου.

Σημειώσεις

1. Σχετικά με την ΟΣΑΕ

H Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) είναι ένα τοπικό οικονομικό φόρουμ που δημιουργήθηκε το 1989 για να αξιοποιήσει την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού. Τα 21 μέλη της ΟΣΑΕ στοχεύουν στη μεγαλύτερη ευημερία των ανθρώπων της περιοχής, προωθώντας μια ισορροπημένη, συνολική, βιώσιμη, καινοτόμα και ασφαλή ανάπτυξη και επιταχύνοντας την οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής.

Η Σύνοδος Κορυφής των διευθυνόντων συμβούλων της ΟΣΑΕ είναι το σημαντικότερο επιχειρηματικό γεγονός στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, το οποίο προσελκύει χιλιάδες οικονομικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από όλη την περιοχή και εκτός αυτής. Η φετινή σύνοδος πραγματοποιήθηκε από 16 έως 18 Νοεμβρίου στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

2. Μεθοδολογία έρευνας

Η έρευνα της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους της ΟΣΑΕ για το 2015 πραγματοποιήθηκε από την International Survey Unit της PwC μεταξύ 23 Ιουνίου και 21 Αυγούστου 2015, σε 800 διευθύνοντες συμβούλους και ηγέτες της αγοράς από 52 χώρες που διατηρούν δραστηριότητες στις 21 χώρες της ζώνης της ΟΣΑΕ.