• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα άρχισε

 

 

 

 

Προβληματισμοί επικρατούν στην Ελλάδα μετά το Brexit. Εκφράζονται φόβοι για πλήγμα στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, για το μέλλον των ελλήνων εφοπλιστών στο City και τον τουρισμό από τη Μ.Βρετανία.

 

Σύμφωνα με τον τύπο, το εφοπλιστικό λόμπι τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο η έξοδος από το City δεν θα συμβεί παρά μόνο αν μια παρατεταμένη αβεβαιότητα θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο του ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου και πρωτεύουσας της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι έλληνες εφοπλιστές αναμένεται να πολιορκηθούν από νέα και παλιά ναυτιλιακά κέντρα όπως τη Σιγκαπούρη, το Βανκούβερ, το Ντουμπάι και Μονακό, τη Λεμεσό, τη Βαλέτα, τη Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ κ.α. O πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στο «Έθνος» βλέπει μεγαλύτερες παροχές κινήτρων από τους Βρετανούς στη ναυτιλία.

Προβληματισμένος και ο τουριστικός κλάδος από την απόφαση του Brexit, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη μία από τις δύο μεγαλύτερες «δεξαμενές» του ελληνικού τουρισμού, με περίπου 2,5 έως 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως.
Σύμφωνα με “Τα Νέα”, οι φόβοι των ελλήνων εκπροσώπων του τουρισμού, σε αυτήν τη φάση, αφορούν κυρίως τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε στα ΝΕΑ ότι «αν συνεχιστεί η υποτίμηση της στερλίνας, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των βρετανών πολιτών».

Πρόβλημα και με το  διμερές εμπόριο Ελλάδας – Βρετανίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που βρίσκεται στον «αέρα» εξαιτίας της νέας συναλλαγματικής ισορροπίας αλλά και των πιθανών δασμών που θα επιβληθούν στις συναλλαγές μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας, όπως υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η βρετανική αγορά αποτελεί τον έβδομο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η χώρα αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας.
Το εξωτερικό εμπόριο των δύο κρατών υπολογίζεται σε 2,27 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δισ. ευρώ ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δισ. ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).

 

Διεργασίες στην Ε.Ε.

Συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, 0 Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι και οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ημέρα, οι 28 Επίτροποι της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Αύριο Τρίτη αρχίζει η διήμερη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ. Στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και  ο Ντέιβιντ Κάμερον.

 

 

Παράταση φορολογικών δηλώσεων

 

Πιθανή παράταση συζητείται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο η καταληκτική ημερομηνία για τα φυσικά πρόσωπα να παραταθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου.  Σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση 2% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η ροή στο Taxisnet είναι αργή, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία δεν έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει το σύστημα να δεχθεί έναν τεράστιο όγκο δηλώσεων που εκ των πραγμάτων είναι εκτός των ορίων αντοχής του. Ταυτόχρονα, αν δεν δοθεί παράταση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη δήλωση.

 

(πηγές: Tα Νέα, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή)