• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

A. Σαμαράς: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

 

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική, ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι -εφόσον επιτευχθεί φέτος- σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης. Εάν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.

Αναλόγως του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δούμε ποιος θα ελαφρυνθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Επίσης, τρεις φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εφόσον η Ελλάδα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, τότε και οι δανειστές της θα πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις δικές τους δεσμεύσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.

«Μικρότερη ύφεση, επιβράδυνση ανεργίας»

Αφού επανέλαβε πως στόχος του είναι να υπάρξει ενιαίος φόρος στις επιχειρήσεις 15%, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος:

Ανέφερε ότι ήδη η ύφεση είναι μικρότερη από όσο υπολογιζόταν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο β’ τρίμηνο έφτασε το 3,8% κι όχι το 4,6%, όπως υπολογιζόταν.

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για επιβράδυνση της ανεργίας, καθώς και για άμεσα έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ και έμμεσα ύψους 30 δισ. ευρώ από το τουριστικό κύμα της περιόδου.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην πτώση των επιτοκίων καταθέσεων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον ρευστότητα. 

Αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι:

1. με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπαίνει τέλος στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά την αξιολόγηση των τραπεζών από την Blackrock, συνέχισε, θα εκταμιευτούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ, ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή κριτηρίων του «Τειρεσία».

2. η ρευστότητα ενισχύεται από την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μετά από χρέη τεσσάρων ετών. «Τώρα ξεπληρώνονται 8 δισ. ευρώ δίνοντας ανάσες ρευστότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

3. εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική με τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δεν θα είμαστε αγνώμονες προς τους ένστολους»

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους ένστολους, στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για την ασφάλεια των πολιτών, παρ’ όλο που οι απολαβές τους έχουν μειωθεί.

«Η Πολιτεία δεν θα είναι αγνώμων απέναντί τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηριχθούν με ποσοστό από το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από του χρόνου φοροελάφρυνση

Στην συνέχεια, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο δυσβάστακτη για τους πολίτες, αφού καλούνται να πληρώσουν υπόλοιπα φόρων 3 ετών. Είναι η τελευταία χρονιά, από του χρόνου όλοι θα πληρώνουν λιγότερα, όσο καλύτερα πηγαίνουν τα έσοδα, τόσο θα μειώνονται και οι φόροι για να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, την ατμομηχανή της οικονομίας, είπε.

Για την εκτίναξη του χρέους -έφτασε τα 321 δισ. ευρώ χωρίς να αφαιρούνται τα υπόλοιπα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρ’ ότι είχαμε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, καταφέραμε και το συγκρατήσαμε, παρά τον υπέρογκο δανεισμό των τελευταίων ετών.

«Το καθαρό χρέος αυξήθηκε ελάχιστα, έχουμε ελέγξει την διόγκωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητά του αφορά κυρίως τους δανειστές, για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν για την ελάφρυνσή του.

Επίθεση στα «δύο άκρα» 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Χρυσή Αυγή τοποθετώντας τα δύο κόμματα στα «δύο άκρα», όπως είπε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Οι φωνές της μιζέριας δεν προβλέπουν τα χειρότερα, θέλουν τα χειρότερα, μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσουν μικροκομματικά. Θα χάσουν σε όλα».

Για τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής ανέφερε: «Μιλάνε για πατρίδα και θαυμάζουν προκλητικά τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ η πατρίδα. Μιλάνε για ‘εθνικό συμφέρον’ και αποδυναμώνουν τη χώρα όσο κανείς […]. Η παρουσία τους και μόνο αποδυναμώνει την Ελλάδα. Την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται διεθνή στηρίγματα»

«Το μόνο που νοιάζει τα δύο άκρα είναι να διχάσουν την Ελλάδα. Δεν θα τους περάσει. Όσο η Ελλάδα αποκτά δύναμη και σταθερότητα, θα μπαίνουν στο περιθώριο τα άκρα, όσο η Ελλάδα θα αναδεικνύεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, τόσο ο ελληνικός λαός θα αφήνει στο περιθώριο δυνάμεις αποσταθεροποίησης και εξτρεμισμού» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψέματα» όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν 20 ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ της κρίσης επίπεδα και σημείωσε πως υπάρχουν συντηρητικοί υπολογισμοί, σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα γίνει γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά θετικοί παράγοντες που μπορεί να επισπεύσουν αυτή την εξέλιξη.

Για τις δηλώσεις Ρεπούση

Αναφερόμενος και στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει, με αφορμή την τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στο σχολείο, ο πρωθυπουργός, στρεφόμενος και προς τον μητροπολίτη Άνθιμο, σημείωσε: «Τέλος η εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση κι από την πολιτιστική μας ταυτότητα, για να γίνουν τάχα ‘ψευτο-Ευρωπαίοι’. Άλλους τους ενοχλούσε η σχολική ιστορία μας και προσπαθούσαν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις. Άλλους του ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας. Τέλος όλα αυτά».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους τον στήριξαν και τον στηρίζουν: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δική μου παράταξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άλλα κόμματα που συγκυβερνήσαμε τον τελευταίο χρόνο» είπε. «Η επιτυχία μας θα είναι όλων των Ελλήνων, ακόμη και εκείνων που έχουν αγχωθεί γιατί πόνταραν στην καταστροφή και σήμερα βλέπουν να έρχεται η ανάπτυξη» τόνισε. «Η Ελλάδα θα στέκεται με αξιοπιστία στα πόδια της […]. Είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε. Τολμάμε για μια νέα Ελλάδα, πιστεύουμε στον Έλληνα και ενώνουμε τους Έλληνες» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

(πηγή in.gr)