• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Alpha Bank: επικρίσεις για τρόικα

Οι  αναλυτές της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα  διατυπώνουν επικρίσεις  τόσο για τις αξιώσεις που εγείρει η τρόικα αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και για την υπαναχώρηση των επισήμων δανειστών έναντι της δέσμευσης για μικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διατυπώνουν

Σύμφωνα με την Alpha Bank, από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα, στάση που δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με την Alpha Bank η Ελλάδα:

  • Παρά το ότι πέρασε μια εξαετή ύφεση έχει ήδη πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.
  • Το χρέος της χώρας έχει ρυθμισθεί και δεν χρειάζεται πάνω από 9 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον  χρόνο, και για τα επόμενα 30 χρόνια από το 2016 και μετά, για την ανανέωση των δανείων που λήγουν, και τα οποία μπορεί εύκολα να τα δανεισθεί στις αγορές.
  • Εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά έχοντας εφαρμόσει μια πληθώρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Διαθέτει από τα ισχυρότερα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την προσωρινή απώλεια πρόσβασης στις αγορές για καθαρά πολιτικούς λόγους.
  • Διαθέτει εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο και πλήρως κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας που είναι τώρα σε θέση να συμβάλει στην υγιή και διεθνώς ανταγωνιστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha Bank αναφερόμενη στις αντιδράσεις της τρόικας για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θέσπισε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από φορολογικές υποθέσεις και από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτίμησε πως «το πιθανότερο είναι ότι τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι υψηλότερα το 2015 με τη ρύθμιση, από ό,τι θα ήταν χωρίς τη ρύθμιση».

Στη βάση αυτή οι αναλυτές της Alpha υποστηρίζουν πως «απαιτείται να δοθεί ένα τέλος στην υποβόσκουσα αμφισβήτηση των προσπαθειών ενός ολόκληρου κόσμου, που εκόντες άκοντες συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, στην δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και πιο οργανωμένης χώρας, όπου η φοροδιαφυγή τιμωρείται, η διαφθορά αποκαλύπτεται, τα προνόμια καταργούνται, και τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματικότερη οικονομικά και δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση». 

Η Alpha Bank σημειώνει ακόμη πως είναι τουλάχιστον άκομψο να αποφαίνονται οι πιστωτές μας ότι η όποια, μικρή σε έκταση, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που η τρόικα είχε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο του 2012 εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη. «Η Ελλάδα πέτυχε πολύ περισσότερα, έχει ήδη μεγαλύτερα πλεονάσματα από τα συμφωνηθέντα και τα πέτυχε ενωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αρνείται κανείς αψυχολόγητα την ηθική, κυρίως, επιβράβευση των προσπαθειών της χώρας τα τελευταία χρόνια», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο σημείο αυτό τονίζεται πως η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην δημοσιονομική προσαρμογή, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.