• Σήμερα είναι: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

EKT: ποσοτική χαλάρωση αλλά…

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αφορά τίτλους που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα.

Ειδικά για χώρες υπό αξιολόγηση, το πρόγραμμα προβλέπει ότι οι αγορές θα «παγώνουν» κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θα ξεκινούν μόνο αν αυτή είναι επιτυχημένη (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για το πρόγραμμα: «Moreover, during reviews in the context of financial assistance programmes for a euro area Member State, eligibility would be suspended and would resume only in the event of a positive outcome of the review»).Επιπλέον, με δεδομένο ότι θα πρέπει να λήξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχει ήδη στην κατοχή της η ΕΚΤ, το νωρίτερο που μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αγορές είναι ο Ιούλιος.

Τα πολιτικά κόμματα εκτίμησαν ποικιλοτρόπως την απόφαση αυτή, εντάσσοντας τις εκτιμήσεις τους  στις προεκλογικές ομιλίες των αρχηγών.

(ΒΗΜΑ, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)