• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Euro Working Group και Μόσχα

Επισκόπηση της προόδου και ανάλυση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων θα γίνει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει στους θεσμούς μια συνεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου κάτι που βάσει της σημερινής προόδου μοιάζει πολύ δύσκολο, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα εκκίνησαν εκ νέου χθες με τα στελέχη να χωρίζουν την συζήτηση σε θεματικές ενότητες.

Στο επίκεντρο του Euro Working Group θα βρεθούν τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα και με τα οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα έως 3,9% του ΑΕΠ το 2015. Η κυβέρνηση θέτει στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 1,2% και 1,5%, ωστόσο προτείνει μέτρα – που όπως υποστηρίζει- έχουν υπερδιπλάσια δημοσιονομική απόδοση.

«Έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015 – 2016, τα μεγέθη- στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από κύκλους των διαπραγματευτών ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group που θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» εννοώντας, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι το ένα ή δύο μέτρα κλειδιά,  που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στα σενάρια για το 2915 και το 2016.

Στη Μόσχα

Οι διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ξεκινήσουν με τετ-α-τετ συνομιλίες το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη ρωσική πρωτεύουσα. Μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, TO BHMA online)