• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Eurogroup: μηνύματα και υποδείξεις

 

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου παρέσχε στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα, αφού καλωσόρισε τον κ. Χαρδούβελη στο συμβούλιο, ανέφερε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα 6 προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε το Eurogroup για ελληνικούς σχεδιασμούς που συνδέονται με μείωση της φορολογίας ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε καμία τέτοια αναφορά.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει πρώτα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τέταρτη δόση. Από τη στιγμή που τα εφαρμόσει θα ακολουθήσει η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας μετά το καλοκαίρι», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

 

 

Όλι Ρεν και Σόιμπλε για Ελλάδα

 

Την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup της Πέμπτης ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως η χώρα θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, «έστω και με καθυστέρηση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup. Τόνισε πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων», καθώς «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση».

Ο επίτροπος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας. «Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση» δήλωσε.

Τον σεβασμό και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε, την Πέμπτη από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας» είπε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr)