• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Eurogroup: προϋποθέσεις για τη δόση Ιουνίου

Διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα έξι προαπαιτούμενα έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να λάβει τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τον EFSF πρόκειται να δώσει σήμερα Πέμπτη στη Λισσαβόνα, όπου συνεδριάζει η ομάδα εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup (Eurogroup Working Group) ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου.
Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δανειακή δόση του 1 δισ. ευρώ έχει καθυστερήσει λόγων των εκλογών του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ακόμη δεν έχει επικαιροποιηθεί η λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων, καθώς αρκετά υπουργεία δεν έχουν αποστείλει νέα στοιχεία, προβλήματα υπάρχουν στο νόμο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, σε εκκρεμότητα παραμένει η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ επίσης, δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών, αλλά και ο κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ αυτά σχετίζονται με την  υιοθέτηση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού, την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου, τον νέο δασικό νόμο, την εισαγωγή νόμου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2015 των εισφορών που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, αλλά και την υιοθέτηση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σημειώνεται πως η λήψη των δύο δόσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου που ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ περίπου.