• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Fitch: πρόβλεψη για πτώση τιμών των κατοικιών κατά 6%

Περαιτέρω πτώση στις τιμές κατοικιών κατά 6% το 2014, προβλέπει η Fitch, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας αίρουν κάποιες αβεβαιότητες για τους πιθανούς αγοραστές και μπορεί να ενισχύσουν το κλίμα στην αγορά ακινήτων, αλλά το μακροοικονομικό υπόβαθρο εξακολουθεί να ασκεί πολύ έντονη πτωτική πίεση στις αξίες». Ακόμη διαπιστώνει επιβράδυνση του αριθμού των νέων επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην έκθεσή του για την ελληνική στεγαστική αγορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 (Mortgage Market Index – Greece) διαπιστώνει επιβράδυνση του αριθμού των νέων επισφαλών στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του μικρού αριθμού κατασχέσεων.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 το επίπεδο των δανείων που δεν εξυπηρετούνται πάνω από τρεις μήνες έφθασε το 10% του τρέχοντος ύψους των ενεχύρων έναντι 8% στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, αναφέρει η Fitch.

«Η πλειοψηφία των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους παραμένουν προστατευμένοι, αν και οι αλλαγές που επήλθαν με τον νόμο 4224/2013 όσον αφορά την απαγόρευση των κατασχέσεων μπορεί να καλύπτουν λιγότερους», αναφέρει η διευθύντρια της Fitch κ. Σάνια Πάικ.

Ο οίκος αναμένει ότι η ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες θα μείνει στάσιμη για το 2014, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 το συνολικό ποσό που έχει ανακτηθεί από τις τράπεζες ως ποσοστό του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (cumulative net defaults) ανήλθε στο 2,6%.

Νέα μείωση τιμών 6% το 2014

«Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας (με το νόμο 4223/2013) αίρουν κάποιες αβεβαιότητες για τους πιθανούς αγοραστές και μπορεί να ενισχύσουν το κλίμα στην αγορά ακινήτων, αλλά το μακροοικονομικό υπόβαθρο εξακολουθεί να ασκεί πολύ έντονη πτωτική πίεση στις αξίες», δήλωσε αξιωματούχος της Fitch.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται, καθώς η αγορά παραμένει αδύναμη, με τη μείωση τους να φθάνει στο τρίτο τρίμηνο του 2013 το 34,3% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η τάση από τρίμηνο σε τρίμηνο δείχνει ότι οι μειώσεις των τιμών έχουν επιβραδυνθεί, καθώς αυτές υποχώρησαν μόνο 0,9% από το δεύτερο τρίμηνο.

Ο οίκος αναμένει μία περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 6% το 2014.

 

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ