• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

Η προσοχή όλων επικεντρώνεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής 19 – 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές του μέχρι και τη Σύνοδο, ευελπιστώντας ότι ένας συμβιβασμός θα είναι θετική εξέλιξη για όλους. Αναμένεται να θέσει και το θέμα της ρευστότητας, ενώ είναι πιθανόν να έχει μια ολιγόλεπτη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Le Monde γράφει σχετικά: “Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων γίνεται στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε μια αρχική πληρωμή των δανείων,αν πράγματι, μέχρι τότε, η Αθήνα έχει δεσμευθεί, με σταθερό και συγκεκριμένο τρόπο, σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της. Η Ελλάδα, ως μέρος του δεύτερου σχεδίου διάσωσης της δεν έχει ακόμη λάβει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια.Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ), είχε ήδη αναφερθεί σε αυτήν την δυνατότητα πριν δέκα ημέρες. Αλλά  το Βερολίνο βλέπει με κακό μάτι αυτή τη  δυνατότητα των προκαταβολών, ώστε να αποτραπεί η ελληνική οικονομική έκτακτη ανάγκη”.  

 

Ρυθμίσεις για χρέη

Η  νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή για την εξόφληση ή τακτοποίηση των οφειλών  εντός της νέας προθεσμίας, της 27ης Μαρτίου αποτελεί ευκαιρία για τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν με πολύ ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη ανταπόκριση η οποία θα δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα.Στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να καταβάλουν μέρος ή το σύνολο χρεών που έχουν προς την εφορία κερδίζοντας παράλληλα ίσο ποσοστό των προσαυξήσεων με το κεφάλαιο που εξοφλείται.Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση δίνει προθεσμία ως της 27ης Απριλίου για την πληρωμή εφάπαξ ή μερικά ληξιπρόθεσμων οφειλών  βεβαιωμένων έως την 1η Μαρτίου με κέρδος ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων από το κεφάλαιο που εξοφλείται.

 

Νέες ρυθμίσεις για εισοδήματα

Προβλέπεται σύντομα η κυβέρνηση να προωθήσει  ρύθμιση – περαίωση για τα αδήλωτα εισοδήματα των τελευταίων πέντε ετών και να δώσει  «αμνηστία» στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού εφόσον δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

 

Το θέμα της ρευστότητας
Τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»  παραμένουν κι αυτή την εβδομάδα στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε χθες τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις αλλά και το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ που λέγεται ότι βρήκαν τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα της χρηματοδότησης πριν από την κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινάει με την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.