• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

 

O Προϋπολογισμός του 2016 κατατίθεται μέχρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου καθώς την επομένη εκπνέει η συνταγματική προθεσμία. Η ανακοίνωση ότι η ύφεση τον γ΄ τρίμηνο του 2015 κυμάνθηκε στο 0.4% γέμισε αισιοδοξία το υπουργείο Οικονομικών που πλέον περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ ίσως και κάτω του ΑΕΠ ενώ αναμενόταν ύφεση 2,3%.

Την Τρίτη κατατίθεται, εκτός απροόπτου, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα ολοκληρώνει τα 48 προαπαιτούμενα. Στόχος να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.  Κορμός του νομοσχεδίου θα είναι οι τράπεζες, οι 100 δόσεις και μερικά άλλα μέτρα όπως τα γενόσημα φάρμακα. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Euroworking Group όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε αρκετά θέματα.

 

Μεγάλο πρόβλημα μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου παραμένουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια , όπου κομβικό σημείο αναδεικνύεται το κριτήριο υπολογισμού του οικογενειακού επιδόματος. Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι η συζήτηση γινόταν γύρω από την ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει περί το 58-60% των ιδιοκτητών. Κάτι που όπως σημείωναν μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο άνω των 30.000 ευρώ για 4μελη οικογένεια.

Ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι η  διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. Για το τελευταίο, υπό συζήτηση είναι το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, καθώς και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές. Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση προτείνει τα δάνεια αυτά να τα εξαγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες, ενώ οι φορείς που θα τα αναλαμβάνουν θα έχουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ θα εποπτεύει και ολόκληρη την διαδικασία. Παράλληλα, επί τάπητος είναι και οι αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολυετείς καθυστερήσεις.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 5 τα ξημερώματα η μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

 

Στο μεταξύ εκπρόσωποι funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων  κυβέρνησης και πιστωτών. Στο μεταξύ  πληροφορίες δίνουν αισιόδοξη εικόνα για τις προσπάθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ότι αυτές θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια πάνω από 8 δις ευρώ.

 

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα η Σύνοδος των G-20 στην Αττάλεια της Τουρκίας με την απουσία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Τα βασικά θέματα συζήτησης είναι το προσφυγικό και η τρομοκρατία.