• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

Δηλώσεις Σαμαρά, Τόμσεν, Προβόπουλου, επιμήκυνση του χρέους, διεργασίες στις τράπεζες.

 

###   μήνυμα Σαμαρά

 

Μήνυμα ότι η χώρα εξέρχεται από την περίοδο των μνημονίων έστειλε  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως κάποιοι, «τώρα που η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το ‘τρίτο μνημόνιο’, αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύει ως νέες προσωπικές του προτεραιότητες τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη και «την ανακούφιση όσων πληγώθηκαν».

«Η Ελλάδα βήμα-βήμα τα καταφέρνει. Αρκεί να μην κάνουμε πίσω τώρα, αρκεί να μην αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια όσων θέλουν την Ελλάδα κολλημένη στη μιζέρια, στη γκρίνια στην απομόνωση» υπογραμμίζει.

 

###   μήνυμα Τόμσεν

 

Ως σημαντικό ορόσημο χαρακτήρισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως τόνισε, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές και να αποκατασταθεί η πρόσβασή της. Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, είπε: «Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό που κατά την άποψή μας θα χρειαστεί είναι περισσότερη χρηματοδότηση».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές και να αποκατασταθεί η πρόσβαση της.

«Ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Νομίζω ότι πρόκειται να διευκολύνει τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές», τόνισε.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα να μειωθεί το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και εάν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα είπε τα εξής:

«Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση.Δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα»

Τέλος ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τροικας θα επιστρέψουν στην Αθηνα τον Ιούνιο για να «δουν τους αριθμούς» και  η κύρια αποστολή των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

 

 

###    το χρέος

Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, στις 23 Απριλίου, αναμένεται να θέσει σε κίνηση τις διεργασίες για το ελληνικό χρέος, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου και πιθανή κατάληξη το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η «παραμετρική βελτίωση του χρέους», όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με άλλα λόγια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τη χώρα «χρηματοδοτήσιμη».

###   Εθνική Τράπεζα

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την κατάρτιση του οριστικού σχεδιασμού για την κάλυψη των κεφαλαικών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την Τρίτη η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να καταθέσει το σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα κινείται με με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της , δηλαδή την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2.183 εκατ, ευρώ από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου , δηλ. την οργανική κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

###     Γ. Προβόπουλος

H πόρτα εξόδου της χώρας από την κρίση είναι πλέον ορατή, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ. Τελικώς όμως, όπως είπε, η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων. Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής η ΤτΕ άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, και το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε σε νέες βάσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη, αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της οικονομίας ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις του παρελθόντος, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.

Τέλος, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι διαθέτει πλέον διευρυμένες δυνατότητες και το καθιστά πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές και για το ελληνικό δημόσιο.
###    κοινωνικό μέρισμα

 

Μετά τις εορτές του Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος και μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα κατατεθεί στον λογαριασμό τους το ποσόν που τους αναλογεί.

(πηγή: Το Βήμα, Οικονομική Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)