• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν είναι το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα επιπλέον μέτρα, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τη νέα ελληνική πρόταση  και δεύτερον το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους. Το τελευταίο έρχεται για πρώτη φορά στο τραπέζι του Εurogroup για το οποίο υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει κατ΄αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Θα προηγηθεί σήμερα το πρωί η συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Βουλή

Αργά το βράδυ της Κυριακής εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο με τους 153 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ως γνωστόν στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συλλαλητηρίων των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ.

Η βουλή απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την αίτηση είχε καταθέσει  εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μοσκοβισί για Ελλάδα – Βρετανία

«Δεν θα υπάρξει “ριμέικ” του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV χθες βράδυ Κυριακής, παραμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες για την «εξέταση της πορείας του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας».

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα ήταν μία αμοιβαία αρνητική εξέλιξη.

«Υποστηρίζω με πάθος την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Βρετανία έφευγε, θα ήταν απώλεια και για τις δύο πλευρές, απώλεια για εκείνους και απώλεια για εμάς», είπε.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Το Βήμα, Capital.gr)