• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

Στο eurogroup της Τρίτης 24 Μαίου θα κριθεί τελικά το ελληνικό ζήτημα. Υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα λήξει οριστικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλείται ότι το αυριανό Eurogroup θα σφραγίσει την εκταμίευση δόσης της τάξης των 9 έως 11 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της δέσμευσης των εταίρων για βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους –μέχρι το 2018– μπορεί να υπάρξει και κάποιας μορφής θετικότερη απόφαση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κορυφώθηκε  την Κυριακή το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή και έγινε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων) και η τροπολογία για τον «κόφτη».  Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 153 «ναι» έναντι 145 «όχι» και 2 απουσιών, τον κκ Γρηγόρη Ψαριανού και Αδωνι Γεωργιάδη που με επιστολή τους ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν «όχι» αν ήταν στη Βουλή. Η Β. Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον «κόφτη» και το Υπερταμείο.

 Τσίπρας – Ερντογάν

 Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Δευτέρα θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Στρογγυλή Τράπεζα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.
Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Το Βήμα.gr)