• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να κλείσουν τα υπόλοιπα της αξιολόγησης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα είναι η πώληση των κόκκινων δανείων (ύψους 1,5 δις ευρώ) που έχουν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου και η επιστροφή του ΕΚΑΣ. Δύο ζητήματα στα οποία αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη  συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μπορεί να αποφασίσει την επαναφορά του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως όταν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα επαναφέρει το waiver. Το τελευταίο Eurogroup ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί staff level agreement, οπότε θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει την επαναφορά του waiver και χωρίς την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Η μη ολοκλήρωση τω τελευταίων προαπαιτούμενων μπορεί  να λειτουργήσει αρνητικά για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και αν αναβάλλουν την οριστική τους απόφαση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες την Τετάρτη ή το αργότερο έως την Παρασκευή.

 

Ανοίγει το εργασιακό

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η τρίτη συνάντηση της 8μελους διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει θεσπίσει το Υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς με αντικείμενο την διαμόρφωση ενός πορίσματος που θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις διεθνείς πρακτικές. Στην επιτροπή προεδρεύει ο  Ολλανδός οικονομολόγος Γιαν φαν Ουρς  (ερευνητής του γερμανικού think tank επί των εργασιακών I.Z.A.-Βοnn) και συμμετέχει μόνος ένας Έλληνας (ο Ιωάννης Κουκιάδης). Σύμφωνα με το Capital.gr στο επίκεντρο των συζητήσεων της εν λόγω επιτροπής,  είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.  Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας το οποίο μίλησε στο Capital.gr η συζήτηση που διεξάγεται στα πλαίσια της επιτροπής είναι “εισαγωγική” και γίνεται ακόμα προσπάθεια να βρεθεί “κοινή μεθοδολογία” και υπάρξει “προγραμματισμός της δουλειάς” της. Το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο πριν το Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το νέο Εργασιακό είναι μέρος της “δεύτερης αξιολόγησης” η οποία πρέπει να κλείσει αυτό το μήνα.

Ο νέος αναπτυξιακός

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έρθει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή και θα ψηφιστεί πολύ γρήγορα. Ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο CAPITAL.GR  ανέφερε ότι «ο αναπτυξιακός νόμος είναι πρακτικά έτοιμος από τον Ιανουάριο. Ενεπλάκη στη διαπραγμάτευση επειδή έχει δημοσιονομικό κόστος. Τώρα που έληξε η διαπραγμάτευση, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε» Αναφερόμενος στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους  (2004, 2011), είπε ότι «τους βρήκαμε τον περασμένο Ιανουάριο σε δραματική κατάσταση: Με περίπου 4.200 επενδυτικά σχέδια, χωρίς καμία εικόνα για το ποια έχουν ξεκινήσει, ποια έχουν ολοκληρωθεί, με δεσμεύσεις πολλών δισ. για τα οποία δεν ξέραμε ποια ήταν πραγματικά και ποια εικονικά. Και μάλιστα με “παγωμένο” από την Κομισιόν το Ταμείο του αναπτυξιακού νόμου, για λόγους διαφθοράς παλαιότερων ετών. Άρα, ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν».

 

Μητσοτάκης με Μέρκελ

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σήμερα  Δευτέρα στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.