• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

O πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τρεις στρατηγικούς άξονες με ορίζοντα την επόμενη πενταετία, έως το 2021. Πρόκειται για την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και το ζήτημα της λειτουργίας των θεσμών, όπως αυτό έχει ανοίξει μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την τροποποίηση του Συντάγματος. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία αποτελούν σαφέστατα τις σημαντικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνονται το πακέτο Γιούνκερ -ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα- το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, η αναπτυξιακή τράπεζα, η Παρευξείνια Τράπεζα κ.λπ.

H κυβέρνηση υπολογίζει ότι από την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. της αξιολόγησης που αναμένεται να εκταμιευθούν μέχρι τις 21 Ιουνίου, ποσό 1,8 δισ. θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και στο ξεπάγωμα εκκρεμών αιτήσεων εφάπαξ και συνταξιοδοτήσεων.

Στις 22 Ιουνίου, στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενδεχομένως και νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να προχωρήσει στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, τον περιορισμό στο haircut και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τέλος η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά επενδυτικών πρότζεκτ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τη σύμπραξη με ιδιώτες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή ξένων κεφαλαίων και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο.

 

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ  ο προϋπολογισμός των αιτήσεων χρηματοδότησης από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που έχουν υποβληθεί στις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ -και αυτό μάλιστα πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες και των τεσσάρων προγραμμάτων.

Εντός του 2016 θα ενεργοποιηθούν, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, κονδύλια ύψους 57 εκατ. ευρώ για τη σύσταση και λειτουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας και επιπλέον περίπου 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), στη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα.
Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ΚΘ’ Πανελλήνιο συνέδριο των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) στη Βέροια και στην περιφερειακή συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και τον δήμο Κοζάνης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Ανεργία στην Ε.Ε.

Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

(Πηγές: in.gr, Έθνος, Η Αυγή, Το Βήμα.gr)