• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

 

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό Eurogroup που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. Επίσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή. Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή 8/07 ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Παρόλα αυτά οι ελληνικές κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις συναντήσεις με τους ομολόγους του.  Στο επίκεντρο η ελληνική επιστολή δυσφορίας προς τους θεσμούς, η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα, ενώ θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των οροσήμων κ.ά . Αναμένεται μάλιστα η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα  τον Αύγουστο, για να εκτιμηθεί η πορεία των 15 οροσήμων που οδηγούν στην εκκρεμούσα υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

 

 

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση των ΔΣ και των Επιτροπών τους, καθώς επίσης και να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να είναι σύμφωνες με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενήργησε η Spencer Stuart για λογαριασμό του ΤΧΣ…

Η μελέτη της αξιολόγησης έχει υποβληθεί σε κυβέρνηση, θεσμούς και τράπεζες.

 

Αλλαγές αναμένονται και στο ΤΧΣ,  καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις οποίες αναφέρεται το Έθνος, για CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προορίζεται ένα στέλεχος του ΔΝΤ,ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης της χώρας του, Μάρεκ Μπέλκα, ο ο­ποίος υπήρ­ξε συνυποψήφιος του Ντομινίκ Στρος-Καν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. Στη θέση του, πάντως, μέχρι νεωτέρας παραμένει ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, που ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στην ΕΤΕ είχε κοπεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

 

Ο «Ελεύθερος» Τύπος δημοσιοποίησε έγγραφο 21 σελίδων των δανειστών στο οποίο το κουαρτέτο προτείνει ανατροπές σε όσα ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες. Το έγγραφο έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση μετά από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα προτείνεται   η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%

 

Η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι η κυβέρνηση μελετά αναδιανομή των αγροτικών με κατάθεση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ που θα πρέπει να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουλίου.Το σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπει ανακατανομή της πίτας των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας, αύξηση του πριμ για τα ψυχανθή και «κούρεμα» σε κάποια από τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εμφάνισαν υποαπορρόφηση των επιδοτήσεων, ενώ δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του ποσοστού 2% των άμεσων ενισχύσεων που δίνεται σε νέους αγρότες σχεδιάζεται επιπλέον δράση από τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των νεοεισερχομένων στον πρωτογενή τομέα.

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε πως δεν πρόκειται να δοθεί και δεύτερη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και όποιος δεν καταθέσει τότε θα έχει κάνει την επιλογή να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο. Για το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ δήλωσε:  «Από ό,τι φαίνεται προλαβαίνουμε να τελειώσουμε τις δηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, άρα μπορούμε να κάνουμε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο. Η πρώτη δόση να είναι Αύγουστο, άρα να έχουμε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέντε δόσεις όπως είχαμε και πέρυσι. Αν γίνει εκκαθάριση τον Αύγουστο θα πάμε για πρώτη δόση το Σεπτέμβριο και δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο και τις άλλες αναθεωρούμενες διατάξεις, οι οποίες θα έρθουν για την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Ιουλίου.