• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

Το Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει την παραδοσιακή ετήσια ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε σε συνέντευξή της ότι αυτή θα στραφεί στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη. Σταθμοί στην πορεία αυτή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης και η παραγωγική ανασυγκρότηση, «εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

 

EUROGROUP– ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Την Παρασκευή στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup. Η συνεδρίαση αναμένεται να εστιάσει σε τρία βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας: στην υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο να καταλήξει σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα κινήσεων για το χρέος και στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2016.  Στο μεταξύ ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ και  στο ερώτημα για το πότε θα ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση είπε ότι “μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, παράλληλα, γιατί η 2η αξιολόγηση αφορά σημαντικά θέματα πολιτικής και θα πάρει λίγο χρόνο, όσο νωρίτερα σημειώσουμε πρόοδο, τόσο καλύτερα”.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΤ

Νωρίτερα στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.  Σύμφωνα με το Το Πρώτο Θέμα για την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι ο διοικητής της ΕΚΤ να προσδιορίσει τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, αφού πια ήδη με την αποκατάσταση του waiver μειώθηκε αισθητά ο δανεισμός των τραπεζών μας από τον ELA. Εξάλλου το πότε ακριβώς θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα παίξει βασικό ρόλο και στο ζήτημα του χρέους. Ο κ. Ντράγκι πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί ελληνικά ομόλογα πριν από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου

 

(Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Το Πρώτο Θέμα, TA NEA,capital.gr)