• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

Αρχίζει σήμερα το διήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα .

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +7,6% ή περίπου +1,06 εκατ. αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το 9μηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -1,3% ή περίπου -129 χιλιάδες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η αύξηση των αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής». Επιπρόσθετα, το ρεύμα “τελευταίας στιγμής” στις αφίξεις Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε εκτάκτως, από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα, άλλοι ανταγωνιστές μας, ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου και πολύ πιο ακριβοί στην όποια εναπομείνουσα διαθεσιμότητα, το συγκεκριμένο διάστημα. Ως κε τούτου ο ΣΕΤΕ δεν είναι αισιόδοξος και καλεί την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα πιο ευέλικτο τοπίο στην αγορά.

Αρχίζει η δεύτερη αξιολόγηση

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, όπως προβλεπόταν. Αρχικά, θα γίνουν συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια με τους επικεφαλής της τρόικας “λόγω της απαιτούμενης προετοιμασίας”. Έτσι, από αύριο ξεκινούν οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αντί να αρχίσουν αύριο (όπως ήταν προγραμματισμένο), μάλλον θα ξεκινήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, ότι πολλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. « Οι ‘Ελληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Για την άρνηση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «πρόκειται για παρεξήγηση» και ότι δεν προτίθεται καθόλου να συγκρουσθεί με το Ταμείο. «Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι ‘Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι’ αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον ‘Ελληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας».

«Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε.

 

 

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την Τρίτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσπαθήσει να διευθετήσει τη διένεξη σχετικά με τις εναρμονισμένες πρακτικές των κατασκευαστικών εταιρειών για τα μεγάλα έργα την τελευταία 25 ετία.

 

ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εξετάσει τεχνικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος με «τύπωμα» νέου χρήματος ως και 700 δις ευρώ.

 

Μαρινόπουλος

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου εξετάζεται στο Πρωτοδικείο η αίτηση του Μαρινόπουλου για την ένταξη του στις διατάξεις 106 β και θ του Πτωχευτικού Κώδικα. Δηλαδή για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης το οποίο έχει συνυπογράψει το 72% των πιστωτών.