• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Κρίσιμη εβδομάδα για τα τηλεοπτικά. Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα σήμερα Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα. Η πρόταση της κυβέρνησης για πρόεδρο του ΕΣΡ  τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές». Γι’ αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η ΝΔ έχει έτοιμη πρόταση νόμου την οποία καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση σήμερα Δευτέρα. Σε συνομιλία που έχει με «Το Βήμα» ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ( οποίος συναντάται τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ανέφερε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση η οποία ρυθμίζει στα πλαίσια του Συντάγματος το τηλεοπτικό τοπίο.

 

Ψηφιακή εποχή

Επίσκεψη, με αφορμή την στήριξη της χώρας για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, πραγματοποιεί ο Επιτρόπος Γκίντερ Έτινγκερ στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. ‘Ετινγκερ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Ιωάννη Ταφύλλη, το πρωί στις 9.30, και ακολούθως, θα συνομιλήσει με εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα “Τηλεπικοινωνίες και Ψηφιακή Ανάπτυξη”. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.Στη συνέχεια, ο Επίτροπος ‘Ετινγκερ θα συναντηθεί με στελέχη του Oργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) που εδρεύει στην Αθήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα προσελκύει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, την πλήρη ανάπτυξη των συστημάτων 5G, τη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο έως το 2020 αλλά και την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Όλες αυτές οι πολιτικές βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και αναμφίβολα θα βρεθούν στον επίκεντρο των συζητήσεων του Επιτρόπου Έτινγκερ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα» δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη του Επιτρόπου με το χαρτοφυλάκιο αυτό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα, μια χώρα την οποία γνωρίζει καλά και στηρίζει σταθερά».

 

Οι τύχες των τραπεζών

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο να παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας που ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων κατόπιν αιτήματος του ΤΧΣ. Το Ταμείο θέλει να αναλάβει πρώτα η νέα διοίκησή του, την ερχόμενη Τρίτη, πριν ληφθούν αποφάσεις για τις τράπεζες. Το δ.σ. θα επιλέξει μεταξύ δύο υποψηφίων. Τραπεζικές πηγές θεωρούν ως πιθανότερο νέο πρόεδρο της ΕΤΕ τον κ. Π. Θωμόπουλο πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ.

Άμεσα αναμένεται το ΦΕΚ για τον διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.α.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ στην Αθήνα

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβροφ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του,Νίκο Κοτζιά..

Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο πλευρών είναι η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση έρχεται μετά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγους μήνες μετά την έλευση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας και μάλιστα μία χρονιά, το 2016, που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν διοργανωθεί στις δύο χώρες δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποδεχθεί τον ρώσο ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

(πηγές: in.gr , CNNE Greece, Καθημερινή της Κυριακής, ΑΠΕ-ΜΠΕ)