• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Με τις δηλώσεις του αισιοδοξεί ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», με αφορμή την επίσκεψή του τη σήμερα στην Αθήνα, ο ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει: «Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο Eurogroup. Η συμφωνία του Μαΐου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία των βημάτων -με τρία πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που μένει να συμφωνηθούν.

» Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο» αναφέρει.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, απαντά: «Το πρόγραμμα του ΕΜΣ χτίστηκε πάνω στην αποδοχή συγκεκριμένων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του προγράμματος και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο στόχος αυτός επανασυμφωνήθηκε τον Μάιο από το Eurogroup και υπογραμμίστηκε η σημασία μιας ισχυρής δημοσιονομικής τροχιάς».

Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τις επόμενες ημέρες, στη βάση της οποίας οι ελληνικές Αρχές στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Αναφερόμενος στο «αγκάθι» των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προσθέτοντας ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απέκλεισε μια απομείωση του χρέους τονίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση τη ζητά. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κριθεί ωστόσο αναγκαίο, «τότε θα βελτιώσουμε περαιτέρω τους όρους, όπως για παράδειγμα τις διάρκειες αποπληρωμής».

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα για προγραμματισμένη ομιλία ο κ. Μπ. Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

EuroWorking Group

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το  EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν η κυβέρνηση στόχευε να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα έστω και με τηλεδιασκέψεις συμφωνία σε επίπεδο θεσμών για τα λίγα ανοικτά θέματα που έχουν απομείνει.  Αυτά είναι:

1. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπου οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, το ΔΝΤ ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, με την κυβέρνηση να απαντά ότι οι θέσεις της είναι γνωστές και δεν αλλάζουν.

2. Στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Ταμείο επιμένει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτούνται νέα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει, ενώ υπενθυμίζεται ότι και η Κομισιόν θεωρεί πως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι χωρίς να χρειάζονται νέα μέτρα. Επί της ουσίας, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παρούσα φάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με το σημερινό Euro Working Group αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ‘τύχη’ της δεύτερης αξιολόγησης και την ύπαρξη ή όχι πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός στο Άμπου Ντάμπι

Στις 2-4 Δεκέμβρη και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της χώρας, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Γιατί; Ένα βασικό κίνητρο για τη μετάβασή του, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, είναι ότι έχει ήδη «κλειδώσει» η διμερής συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει -ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης- ανάλογη επαφή και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης, ενδέχεται να συναντηθεί εκεί και με τον Ταγίπ Ερντογάν (με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό), αν παραβρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος στο Άμπου Ντάμπι.

 

Πολιτικό Συμβούλιο

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα στις 9.30 το πρωί, με θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

(πηγές: Έθνος της Κυριακής, ΑΝΑ-ΜΠΕ,  ΒΗΜΑ.gr, Καθημερινή.gr)