• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Σε νέο κύμα διαβουλεύσεων από σήμερα Δευτέρα μπαίνει  η κυβέρνηση με Βερολίνο και ΔΝΤ, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πως το κλίμα που θα συναντήσει θα είναι βαρύ, καθώς από τις 20 Δεκεμβρίου που έφυγαν από την Αθήνα οι θεσμοί δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό και μόλις προχθές υπήρξε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, σε χαμηλό-τεχνικό επίπεδο και για ήσσονος στη φάση αυτή ζητήματα.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει πώς σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους. Ο υπουργός επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.  Και τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup υπογραμμίζει πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.

Η πιθανή ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών μετατίθεται πλέον για μετά τις 26 του μηνός καθώς, στο παρασκήνιο, η Αθήνα προετοιμάζει τις αντιπροτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup την Πέμπτη για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση. Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει είναι να προσφέρει ένα «περίγραμμα» μέτρων λιτότητας, παίρνοντας ένα «περίγραμμα» των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του  χρέους, που είναι το μίνιμουμ που ζητά το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους δανειστές για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο παζάρι και στην βολιδοσκόπηση των διαθέσεων ΔΝΤ και Βερολίνου, η Αθήνα έχει «σύμμαχο» την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κινούνται διπλωματικά ως μεσολαβητές. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν «να πάρει πάνω» την υπόθεση ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όμως θέτει επίσης έναν όρο: να προχωρήσει επειγόντως το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», ώστε να περάσουν άμεσα στα funds που θέλουν να τα αγοράσουν.

Προχθές οι Σόιμπλε και Λαγκάρντ «πέταξαν το μπαλάκι» ξανά στην Αθήνα, πιέζοντας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εφαρμογής των προαπαιτουμένων, αλλά και της εκ των προτέρων θεσμοθέτησης των μέτρων-“κάβα” ύψους έως 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για να θεωρήσει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος –θέμα για το οποίο όμως ο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ δεν θεωρεί καμίας χώρα το χρέος μη βιώσιμο».

Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες θα αντιπροτείνει «κόφτη» δαπανών (που κατά 80% θα είναι μισθοί και συντάξεις) και δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, με την προοπτική να μπορεί το 1% να διατίθεται για φοροελαφρύνσεις.

Η μάχη για την Εθνική Ασφαλιστική

Συνεχίζεται και στην Ελλάδα  με αντικείμενο την Εθνική Ασφαλιστική η «κόντρα» της κινεζικής Fosun του Γκούο Γκουανγκτσένγκ και της αμερικανικής Apollo Global Management του Λέον Μπλακ, μετά τη «μάχη» που έδωσαν για την κορυφαία πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Caixa Seguros e Saude, με τον πρώτο να επικρατεί δίνοντας ένα τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην πρώτη φάση κατατέθηκαν περίπου 20 δεσμευτικές προσφορές, με τους σύμβουλους πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley να καταθέτουν πλέον τη short list για τη δεύτερη φάση από την οποία τέθηκαν εκτός διεκδίκησης μεγάλα ονόματα τόσο από τον ασφαλιστικό κλάδο (με τις φήμες να αναφέρουν τις Allianz και NN) όσο και από τον επενδυτικό και πιο συγκεκριμένα τη Fairfax. Ο λόγος που έβγαλε εκτός παιχνιδιού το fund του Καναδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα είναι κυρίως το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank ελέγχει ήδη την Eurolife, για την οποία θυμίζουμε ότι επίσης είχε ενδιαφερθεί η Fosun.

 

Ο υπ.Δ.Παπαδημητρίου για μείωση φορολογικών συντελεστών

Με άρθρο του στο πρακτορείο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριξε με παραδείγματα ερευνών ότι «η πολιτική θέση ότι «η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων θα φέρει ανάπτυξη» είναι παραπλανητική και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που πραγματικά εμποδίζουν την ανάπτυξη. Οι πολιτικές αποφάσεις για την οικονομία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:   – τους περιορισμούς της οικονομικής προσαρμογής,  τις οικονομικές παρενέργειες σε άλλους τομείς της οικονομίας,  τις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής και  την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Χωρίς λοιπόν την προσφυγή στα αποτελέσματα εμπειρικών μελετών για άλλες χώρες και για άλλες περιόδους που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα ή την αναποτελεσματικότητα της μείωσης της φορολογίας, είναι προτιμότερο να σταθούμε στα κοινώς αποδεκτά προβλήματα της οικονομίας».

 

Νέοι κανονισμοί στο ΧΑΑ

Για την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων κανονιστικών αποφάσεων του Χρηματιστηρίου.

Η δοκιμαστική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς προέκυψαν δυσλειτουργίες οι οποίες δεν επιτρέπουν έναρξη λειτουργίας της νέας έκδοσης του συστήματος ΟΑΣΗΣ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αλλαγές- που εγκρίθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από το ΧΑ- αφορούν σε: Εκσυγχρονισμό του Μοντέλου Ειδικής Διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών ΧΑ , αλλαγές στα Όρια Διακύμανσης και στις Παραμέτρους ΑΜΕΜ των Μετοχών, καθώς και αποτελεσματικότερο τρόπο προσδιορισμού της Τιμής Κλεισίματος των Μετοχών.

Στην εικονική συνεδρίαση συμμετείχαν μόλις 23 μέλη του ΧΑ: Δεκαεννέα με έδρα την Ελλάδα, τρία με έδρα την Κύπρο και ένα remote member εκτός Κύπρου.

 

Αναπροσαρμογή δικαστικών εξόδων

Σύμφωνα με το νόμο 4446/2016, από σήμερα αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εντάσσονται προοδευτικά τα τέλη, τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών.

Ειδικότερα, από σήμερα, θα υπάρχει παράβολο αναβολής («αναβολόσημο») από 20 έως 50 ευρώ όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεως τους, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου (εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων), ενώ παράλληλα αυξάνεται το μεγαρόσημο.

Επίσης, το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση, όπως επίσης και σε άλλες περιπτώσεις μειώνονται τα παράβολα.

 

ΜΜΕ – τελικά πορίσματα

Οι τελικές προτάσεις των κομμάτων για τα ΜΜΕ και τα δάνεια τους θα διαμορφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής σήμερα το μεσημέρι έπειτα από ψηφοφορία, και το απόγευμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το τελικό κείμενο.

Υπενθυμίζεται πως με την κοινή παραδοχή ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό και ασύδοτο, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα πρέπει να καταλογισθούν, εμφανίστηκαν την Παρασκευή τα κόμματα κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφία

 

 

(πηγές: Έθνος, Καθημερινή, Βήμα, Euro2day, APE-MPE)