• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Αρχίζει η εποχή του Γκίκα Χαρδούβελη στο Υπουργείο Οικονομίας. Έληξε η διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητά μια κοινή στάση έναντι της τρόικας. Σημαντικές συνεδρίες την Πέμπτη στην Αθήνα.

 

 

###   Έληξε η διαφωνία με τις διαθεσιμότητες

Σε συμφωνία για το θέμα της διαθεσιμότητας κατέληξε η έκτακτη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε, η επίσημη ανακοίνωση «προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται -σύμφωνα με τη νομοθεσία- κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».

 

###   Μεταβίβαση 8 φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις προσφυγές οκτώ Δημοσιών φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών).

Ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των Σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία, απέρριψαν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (Σύλλογοι, κ.λπ.) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Όμως, εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν υποστηρίζοντας ότι τα Σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ .

 

ΠΑΣΟΚ : αριστερή στροφή

 

Πολιτική επανατοποθέτηση της κυβέρνηση έναντι της τρόικας σε μια σειρά προαπαιτούμενων μέτρων θα επιχειρήσει ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει καλέσει σε σύσκεψη την Δευτέρα τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠαΣοΚ και αναμένεται να τους ζητήσει να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις – για τις οποίες υπάρχει απόλυτο βέτο από την πλευρά του ΠαΣοΚ.

Ανέθεσε μάλιστα στον Χρ. Πρωτόπαπα και στον Π. Ρήγα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί κοινή επιχειρηματολογία έναντι της τρόικας.

 

###   Τόμσεν για χρέος

 

Η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 και η έλλειψη ευρείας πολιτικής στήριξης είναι η αιτία για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει ακόμη από το πρόγραμμα στήριξης, δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο ίδιο, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει ότι περαιτέρω οδυνηρές περικοπές μπορούν να αποφευχθούν μόνο με συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών και ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.

«Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών στην Ελλάδα, όπως είναι η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί. Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών», δηλώνει.

Ο Πολ Τόμσεν εκτιμά επίσης ότι «οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται. «Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, τέλος, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τόμσεν απάντησε ότι το συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

 

 

###   Αλλαγή στο ΣΟΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή υπουργού Οικονομικών φέρνει και αλλαγή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Ο Π. Τσακλόγλου θα παραδώσει στον καθηγητή του Σάσεξ Μ. Μαματζάκη.

 

###   Συζήτηση για «Δημιουργία Θέσεων εργασίας»

  Ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Δημιουργώντας  θέσεις εργασίας: Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης μετά την κρίση» διοργανώνουν, την Πέμπτη 19 Ιουνίου, το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
Καθηγητής Peter Bofinger, Μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και κάτοχος της  Έδρας Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών του  Πανεπιστήμιου του Wurzburg
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Σάββας Ρομπόλης, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ
Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES) και της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης,Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

###   Τραπεζική Ένωση και νομισματική πολιτική

Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν σε μια μοναδικής βαρύτητας Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.Η εκδήλωση με θέμα «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη» -την επιστημονική διοργάνωση της οποίας έχει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010- θα αρχίσει στις 2 το μεσημέρι και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών Συνεδριών.

Στην πρώτη συνεδρία, που συντονίζει ο Λουκάς Παπαδήμος,  παίρνουν μέρος οι : Βίτορ Κονστάνσιο (Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), Μπέντζαμιν Φρήντμαν (Benjamin Friedman, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Ότμαρ Ίσσινγκ (Otmar Issing, πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ το διάστημα 1998-2006), Ντόναλντ Κον(Donald Kohn, Senior Fellow του Brookings Institution, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της FED [Κεντρικής Ομοσπανδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ] την περίοδο 2006-2010), Χιρόσι Νακάσο (Hiroshi Nakaso, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας) καιΠωλ Τάκερ (Paul Tucker, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας το διάστημα 2009-2013).

Η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» θα εξετάσει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας -με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση- θα συμμετάσχουν οι: Ινιάτσιο Βίσκο (Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας), Γκιγέρμο ντε λα Ντεέσα (Guillermo de la Dehesa, αντιπρόεδρος της Santander Bank και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στο Λονδίνο), Χανς-Χέλμουτ Κοτς (Ηans-Helmut Kotz, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bundesbank το διάστημα 2002-2010), Γιαν-Πήτερ Κράνεν (Jan-Pieter Krahnen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης) και Νόουτ Βέλλινγκ (Nout Wellink, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας και πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας από το 1997 έως το 2011).