• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

Ο φάκελος για τη «Μικρή ΔΕΗ» ανοίγει σήμερα ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών επισπεύδουν τις κινήσεις για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση.  Συνάντηση Ε.Βενιζέλου- Α. Νταβούντογλου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Αυτά και άλλα στην εβδομάδα που μόλις άρχισε.

 

 

 

###   ανοίγει ο φάκελος της «Μικρής ΔΕΗ»

 

Το φάκελο της «μικρής ΔΕΗ» ανοίγουν  σήμερα Δευτέρα  στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά στελέχη και οι αρμόδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις και το νομοσχέδιο-προαπαιτούμενο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Τάκης Ρήγας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος διαφοροποιείται δημοσίως στις επιλογές που σχετίζονται με θέματα ενέργειας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που εντείνεται λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταφέρει την κρίσιμη ψηφοφορία πιθανότατα στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Πάντως, πηγές από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «δεν πάμε στα τυφλά να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα», θέτοντας σειρά ζητημάτων, όπως το τίμημα πώλησης της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας κλπ.

Αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά αλλαγές στο νομοσχέδιο, περιορισμένης όμως έκτασης.

 

###   «Τρέχουν» για τα προαπαιτούμενα

Μετά την πρώτη «γεύση» από τη διαδικασία του Eurogroup που πήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, την Πέμπτη, αλλά και την πλήρη ενημέρωσή του για τις 178 εκκρεμότητες που πρέπει να τρέξει άμεσα η Ελλάδα, η προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου πλέον είναι η ικανοποίηση των 6 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση 1 δις ευρώ έως ότου καταφθάσει η τρόικα στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, καθώς κάποια από τα μέτρα αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, θέλουν να είναι έτοιμοι στο 100% όταν επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα για τον διαδικαστικό της έλεγχο, καθώς γνωρίζουν ότι εάν η χώρα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να θέσει τις δικές της προτεραιότητες και ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα έπρεπε να κλείσουν εντός Μαίου για να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δις ευρώ τον Ιούνιο αφορούν:

1. Στην υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Εχει ήδη γίνει.

2. Στην θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (που έχει υλοποιηθεί) και το χωροταξικό σχεδιασμό.

3. Στην επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τη σχετική λίστα. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης άμεσα στη δημιουργία της πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες δραστηριότητες. Η τρόικα θεωρεί πολύ σημαντική την κατάργηση αυτών των φόρων και στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ώστε να δώσουν άμεσα απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα που οδηγεί σε αύξηση της τελικής τιμής υπηρεσιών και προϊόντων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

4. Στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά. Το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης.

5. Στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών.

6. Στην υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Πρόκειται για το δυσκολότερο εκ των 6 προαπαιτούμενων μέτρων και όλοι περιμένουν τη στάση που θα τηρήσει επί του ζητήματος ο νέος υπουργός Υγείας.

Αμέσως μετά σειρά έχουν τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να τα ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου με αποτέλεσμα η δόση να διατεθεί τον Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε αυτό το πακέτο των μέτρων είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.

 

 

###   Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ηγείται της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχ.Νταβούτογλου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα διεθνή αλλά και περιφερειακά θέματα, με ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα της διευρυνσιακής πολιτικής και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης που πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιο προς ένταξη κράτος.

Οι Βενιζέλος και Νταβούτογλου, μαζί με τον επίτροπο Στέφαν Φίλε, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται όχι μόνο οι εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν αλλά και θέματα σχετικά με την προοπτική ένταξης νέων μελών και τη στρατηγική συνεργασία μαζί τους.

###   Για το ακατάσχετο του λογαριασμού

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν τον μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο θέτει σε λειτουργία εντός των επομένων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, «ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

 

(πηγή: Η Καθημερινή, ΤΟ ΒΗΜΑ, in.gr, ΑΠΕ)