• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

H εβδομάδα που αρχίζει

 

Συμφωνία στο παρά πέντε με τρόικα. 

 

Πολύ κοντά στην συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν ως τις 5 τα ξημερώματα σήμερα. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι αύριο, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση» δήλωσε χθες το βράδυ μιλώντας προς το «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για τις Βρυξέλλες .

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται και η ανακοίνωση της τρόικας.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα η δύο επιμέρους ζητήματα είναι σε εκκρεμότητα, θα υπάρχει αναφορά στην ανακοίνωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πολιτικής εκμετάλλευσης για τη διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Στουρνάρα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε με τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ότι «τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών για την Ελλάδα».

 ###  οι εκκρεμότητες

  • Στο υπουργείο Εργασίας: Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
  • Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης: Η εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζητούμενο  για την τρόικα. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία).
  • Στο υπουργείο Οικονομικών: Δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίς το απόγευμα χθες, ότι για τη διανομή του μερίσματος «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»

###    τραπεζικό

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης φαίνεται ότι, έκλεισε η απόφαση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αύξηση με ιδιωτικά κεφάλαια της Eurobank.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου για τις τράπεζες θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com). Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

Την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού (DG COM) Χοακίν Αλμούνια να ζητεί από την κυβέρνηση να τηρήσει τη  νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στο θέμα των τραπεζών.

«Η DG Com ζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση» λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Τους προβολείς στις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) και τις αυξήσεις κεφαλαίου, στρέφουν οι διεθνείς επενδυτές.

###  Ελληνικό

Την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανοίγει η οικονομική προσφορά της lamda Development για το Ελληνικό. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στον τύπο ότι το τίμημα θα κυμανθεί στα 600 εκ. ευρώ.  Η τεχνική προσφορά εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

###    Βουλή

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με όφειλες τους προς όλο τον δημόσιο τομέα, προβλέπει σχέδιο νόμου που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.  Επίσης θα προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ τον μήνα. Ακόμα θα προβλέπει μείωση έως 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για ακίνητα παλαιότερα του 1994.

 

###   Φαρμακοποιοί

 

Απεργούν και σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου οι φαρμακοποιοί, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), καθώς η τρόικα επιμένει στις απαιτήσεις της για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση.

(πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ, CAPITAL.GR, IN.GR)